Regija
U POVODU OBILJEŽAVANJA DANA EUROPE

Na vinkovačkom Sajmu EU projekata panel-rasprava i više od trideset izlagača
Objavljeno 10. svibnja, 2024.
Agencija za razvoj i investicije grada Vinkovaca VIA d.o.o. u suradnji s Gradom Vinkovcima organizirala je na vinkovačkom Korzu i ove godine Sajam EU projekata na Orionu, a u povodu obilježavanja Dana Europe koji se obilježava 9. svibnja.

U sklopu Sajma na kojemu su bila 32 izlagača, održana je i panel-rasprava o temi "Moć glasa za lokalne projekte na europskoj pozornici". Kako kažu organizatori, Sajam EU projekata na Orionu tradicionalno se održava u povodu Dana Europe kako bi se istaknula važnost svih projekata koje provodi Grad Vinkovci, a koji su ključni za rast i razvoj cjelokupne zajednice.

Tijekom Sajma predstavljeni su izlagači iz javnog i privatnog sektora, te organizacija civilnog društva. Osim toga za sve posjetitelje priređen je i bogat izvedbeni program Glazbene škole Josipa Runjanina, pokazna vježba Crvenog križa Vinkovci kao i prezentacija autohtonih slavonskih delicija. Zrinka Čobanković, ravnateljica Razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije, kaže kako sve naše jedinice lokalne samouprave prepoznaju prilike koje imaju i pokušavaju se, s obzirom na svoje ograničene financijske kapacitete, maksimalno prijavljivati na natječaje. - Od 2016. godine imamo oko 630 milijuna eura ugovorenih sredstava, vjerujem da će se brojke povećavati s obzirom na to da se otvaraju i u planu su veliki natječaji na koje smo se spremni prijaviti. Najvažniji je transportno-logistički centar Vukovarsko-srijemske županije vrijedan 80 milijuna eura, tu je projekt Autopark Lipovac, klaonice, projekt pametne poljoprivrede... Ima ih puno – rekla je Zrinka Čobanković.

Direktorica VIA-e Danijela Slipčević podsjeća kako je u prvoj financijskoj perspektivi iz Europske unije povučeno više od 50 milijuna eura i provedeno više od 150 projekata i Vinkovci su svrstani na osmo mjesto u Hrvatskoj po povučenim sredstvima. - Spreman je velik broj novih strateških i infrastrukturnih projekata koji će zasigurno mijenjati obrise našega grada. Za njih su sredstva već osigurana kroz ITU mehanizam, čak više od 15 milijuna eura i već smo u visokoj fazi spremnosti, što znači da krećemo s javnom nabavom za radove i u realizaciju - pojasnila je Danijela Slipčević dodajući kako do kraja godine počinje izgradnja sportsko-rekreacijskog centra Park Papuk, Trga Vinkovačkih jeseni, otvorenih bazena, otvorene tržnice, a nagodinu i komunalne infrastrukture te akceleratora u industrijskoj zoni Zalužje.

M.Flego
Tijekom Sajma predstavljeni su izlagači iz javnog i privatnog sektora, te organizacija civilnog društva

Najčitanije iz rubrike