Osijek
ODRŽAN PRVI „HOD ZA ŽIVOT“ U OSIJEKU

Gotovo 3.000 građana
hodalo u osječkoj koloni
za zaštitu nerođenih
Objavljeno 18. svibnja, 2019.

Građanska inicijativa  „Hod za život„ u subotu je prvi put održana i u Osijeku. Naime, riječ je o inicijativi koja se održava već četiri godine i to sada već u pet hrvatskih gradova. Okupljanje građana započelo je oko 10 sati u osječkom parku Zrinjevac s kojega je sat poslije kolona, i to prema policijskim procjenama,  s oko 2.500 do 3.000 građana,  uz pjesmu krenula do Trga Ante Starčevića, gdje su uslijedili govori i prigodni glazbeni program koji je predvodio Stjepan Jeršek Štef. Koordinatorica osječkog "Hoda za život" Lidija Blagojević u izjavi medijima izrazila je zadovoljstvo što su se Slavonci i Baranjci ove godine prikjučili ovoj inicijativi, čiji je cilj zaštita svakog života, od začeća do prirodne smrti.

- Ovim hodom želimo zaštititi život, pravno i društveno, od samog njegovog početka, jer je pravo na život temeljno ljudsko pravo, i od prava na život kreće svako drugo ljudsko pravo, istaknula je Blagojević. Povorci je došla dati podršku i predsjednica udruge „U ime obitelji“  Željka Markić, ali i više saborskih zastupnika i europarlamentarka Marijana Petir, a povorci se pridružio i nadbiskup đakovačko-osiječki Đuro Hranić.

Organizatori "Hoda za život" poručili su kako ovom akcijom žele poslati poruku o potrebni zaštite nerođene djece, koju drže najugroženijom manjinom u Hrvatskoj, a zakonodavce pozvali da pronađu primjeren zakonski okvir za ovo pitanje. Koordinatorica Lidija Blagojević istaknula je kako se znanost i svi medicinski fakulteti u Hrvatskoj slažu da život počinje začećem, i stoga žele hodati za svako rođeno i nerođeno dijete te zaštitu nerođenih, kao najmanje zaštićene manjine u Hrvatskoj. Dodali su i kako treba unaprijediti zakone i ubrzati procedure koje se odnose na posvajanje djece te tako pronaći rješenje, kako bi se pomoglo obiteljima koje žele posvojiti dijete. Za razliku od Rijeke gdje je došlo do sukoba sudionika kolone „Hod za život„ s onima koji zagovaraju  pravo žene na izbor, u Osijeku se pred Konkatedralom okupilo tek 11 „pro-choice“ protuprosvjednica koje su izašle na ulicu s transparentima i na taj način dočekale kolonu „Hod za život“. N. Z. Eberhard

Najčitanije iz rubrike