Regija
TEHNIČKA ŠKOLA ŽUPANJA

Žele raditi didaktiku na hrvatskom za sve škole
Objavljeno 6. svibnja, 2019.
Gradit će četiri najsuvremenija laboratorija, sa stvaralačkom radionicom
ŽUPANJA

Županja bi uskoro mogla postati centar izvrsnosti za mehatroniku, u kojem bi se obučavao stručni kadar za industriju Slavonije i Baranje, bosanske Posavine i Vojvodine. U dvorištu zgrade triju županjskih srednjih škola trebala bi niknuti četiri najsuvremenija, vrhunski opremljena laboratorija od po 92 četvorna metra, s industrijskim glatkim podovima i u prizemlju s ugrađenim nosačima dizalice u zidu.

Tehnička škola, koja je među najopremljenijima u Hrvatskoj, a godinama je podupiru svjetski poznate kompanije Siemens i Festo kao globalni partneri, izradila je idejno rješenje. Prvi je laboratorij CNC kompjutersko upravljanje strojem i industrijski roboti. Drugi je, prema riječima odlučnog i vrlo ambicioznog ravnatelja Joze Jurkića, dipl. ing. str., najpoželjniji i najbolji, a riječ je o stvaralačkoj radionici, gdje bi se, osim učenja, stečena znanja primjenjivala i u praksi. U planu je osnivanje zadruge koja bi pravila didaktiku za sve škole. Osmislili bi proizvode koje bi izrađivali za školski sustav po povoljnoj cijeni, s tim da bi imali i neku zaradu.

Škole u okruženju
- Riječ je o koferima s upravljačkim elektronikama prilagođenima na didaktiku. I na didaktici je najveća zarada. Kada bi se škole opremale time, povoljnije bi bilo nego što drugi nude. Mi bismo na hrvatskom jeziku izradili i vježbe i testove, sve bismo prilagodili hrvatskom govornom području i hrvatskom tržištu - pojašnjava Jurkić.

A to je, naglašava, vrlo bitno jer kada se didaktička oprema kupuje od vanjskih dobavljača ili nabavlja preko EU fondova, sve je puno skuplje, naplaćuje im se silno znanje i "prosipa" kvaliteta, a upute i vježbe dobivaju se na engleskom, francuskom, njemačkom, bugarskom... jer ih na hrvatskome jeziku - nema.

- Tu smo slabi jer ne poštujemo sebe i nitko se nikada nije usudio vratiti ih i reći da te vježbe želimo na hrvatskome jeziku, kako bi bile odmah upotrebljive. Nismo se još nikada udostojili kazati da je u našem školskom sustavu jedini službeni jezik hrvatski književni jezik. To nismo napravili. I što se događa? Mi smo sada dobili lumen, obuku na internetu za ravnatelje, pedagoge, profesore. Tu je i obuka o EU parlamentu, a uputa za rad je kompletno na engleskom jeziku. Pa je li ovo hrvatska ili engleska država? I zašto to kod nas prolazi? Mislim da je to poniženje ovoga naroda! I to je zapravo krivnja svih nas - zaključuje Jurkić.

- Naš bi zadatak bio izraditi nešto, tu bi bio laser, laserski sjekač, lemilice, bušilice, nešto što bismo mi napravili i prodavali drugim školama po povoljnim cijenama - ističe. Plasirali bi ih ne samo u hrvatske škole, išli bi i prema susjednoj BiH, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, jer to bi, smatra, i njima bilo prihvatljivije i u konačnici za sve bolje.

Žele mehatroničare
Spomenuta dva laboratorija bila bi u prizemlju. Na katu bi bilo sve mehatronika i jedna učionica koja bi bila reprezentativna za cijelu državu, a riječ je o kombinaciji mehatroničke automatizirane linije.

- Napravili bismo jednu industriju 4.0. Imali bismo 3.0 i 4.0 tehnologiju i između bi bio mobilni robot koji bi sve to povezivao. Usudim se reći da bi se ondje mogao raditi doktorat doktorata! - ustvrdio je Jurkić.

Četvrti laboratorij bio bi hidraulika, proporcionalna hidraulika, pneumatika, proporcionalna pneumatika, upravljačke elektronike, moderni elektromotorni pogoni, senzorika i mikrokontrole.

Ističući važnost svega navedenoga, ravnatelj je slikovito pojasnio da "bez toga danas nema ni perilice za rublje".

Grad Županja će na temelju zahtjeva Tehničke škole prilagoditi urbanistički plan, čime će se omogućiti gradnja laboratorija i ishođenje građevinske dozvole. Projekt će imati veliko značenje za Tehničku školu, kojoj kronično nedostaje prostora, i aplicirat će se prema EU fondovima. Školu pohađa oko 190 učenika, budućih elektrotehničara i računalnih tehničara za strojarstvo, a ravnatelj želi i treće zanimanje – mehatroničar, koje je vrlo traženo i želi zadržati učenike u županjskom kraju.

- Čovjek se mora boriti za svoj kraj i za sve što radi, a ovim bi puno pridonijeli i privredi kojoj nedostaje ovakvih zanimanja. Mi kvalitetnih mehatroničara nemamo - zaključuje Jurkić. Za 10. svibnja najavljuje Dan otvorenih vrata škole.

Marija Lešić Omerović
368

“kvadrata” bit će ukupna površina vrhunskih laboratorija u kojima će učenici brusiti znanje i stvarati
Suradnja s Multinormom
- Ostvarili smo odličnu suradnju s Multinormom. Šalju mi djelatnike na obuku, a naši učenici idu kod njih na praksu. I već sada nekim učenicima četvrtog razreda nude ugovore da nakon škole ostanu kod njih raditi - kaže ravnatelj Jozo Jurkić. Napominje da kreativni laboratorij ima posebnu draž jer je razmjena znanja odnosno prenošenje teorije i praktičnog iskustva vrhunskih stručnjaka zapravo i bit škole, kojoj se ovim projektom želi dati puni smisao.
Možda ste propustili...

PROJEKT O VAŽNOSTI PREHRANE

Belomanastirci preko Erasmusa+ u Litvu

NOVA PROCEDURA IZRADE PROSTORNIH PLANOVA

Odobreni projekti vrijedni 84.000 €

Najčitanije iz rubrike