Regija
PROJEKT O VAŽNOSTI PREHRANE

Belomanastirci preko
Erasmusa+ u Litvu
Objavljeno 7. svibnja, 2024.
BELI MANASTIR - I belomanastirska Prva srednja škola dio je Erasmusa+. ‘‘Apsolvirali‘‘ su svoj prvi projekt, Smart Eating Youth, u sklopu kojega su posjetili Litvu.

- Naš Erasmus+ projekt promiče definiciju i važnost zdrave prehrane te zdravog načina života. Cilj projekta bio je osvijestiti učenike o pojmu zdrave prehrane - kažu Mirna Glavan Grbeš i Goran Topalović, voditelji projekta, dodajući kako je naglasak stavljen i na važnosti tjelesne aktivnosti. Učenici su sudjelovali u raznim aktivnostima te boravili u Litvi, gdje su predstavljali Hrvatsku, s naglaskom na Baranju i njihovu školu.


- Uz Panevėžys Vytautas Žemkalnis Gymnasium, srednju školu koordinatora iz Litve, Naile Mehmet Ali Uyanık Anadolu Lisesi, srednju školu iz Turske, te dvije udruge iz područja rada s mladima, Association D’entrepreneuriat Socail (Francuska) i TAVO Europa (Litva), bili smo uključeni u mobilnost u kojoj je, u litvanskom gradu Panevėžysu, sudjelovalo osmero učenika. Obišli smo prekrasne destinacije baltičkog sjevera. Oduševila nas je Art Nouveau arhitektura i stari dio Rige, glavnog latvijskog grada, koji opravdano nosi nadimak Pariz Sjevera. Posjetili smo i turističke atrakcije Vilniusa, glavnog grada Litve, te brojne druge manje poznate lokacije u Panevėžysu - pričaju.

U lokalnoj tvornici kruha mijesili su vlastiti kruh, u Panevezio Krastotyros Muziejus slušali predavanje i sudjelovali u radionici raspoznavanja namirnica, a u lokalnoj srednjoj školi upoznali litavski sustav obrazovanja. Tijekom boravka u Litvi učenici su se upoznali i s tamošnjom kuhinjom. U sjećanju im je ostala juha od cikle i kiseli kruh, ali su kušali i turske slastice. Nakon povratka u holu škole uredili su pano na kojem su istaknuli njima najdraže trenutke, na satima razredne zajednice održali su prezentacije kojima su predstavili aktivnosti tijekom mobilnosti, što su učinili i voditelji projekta sjednicama nastavničkog i razrednih vijeća. I.G.

Možda ste propustili...

GOSTUJE OMILJENA DJEČJA SPISATELJICA

Jelena Pervan u Knjižnici Belišće

MINISTARSTVO SMANJILO UPISNE KVOTE

Srednje škole u Županji mogu upisati 250 đaka

MOŽEMO I MI III - "GOLUBICA" NA ATLETSKIM NATJECANJIMA

Uz dva zlata uzeli i pregršt drugih medalja

Najčitanije iz rubrike