Osijek
NA PRVI DAN UPISA GRAD PORUČUJE:

Ne provode se upisi djece u čepinski Zvončić - ugovor nije potpisan!
Objavljeno 16. travnja, 2019.
Općina Čepin, potvrdio je načelnik Tonkovac, ne prihvaća izračun ekonomske cijene vrtića koju bi trebala subvencionirati

Iako je Dječji vrtić Osijek donio odluku o upisu djece u program odgoja i obrazovanja za pedagošku godinu 2019./2020. i za općinu Čepin, upisa za čepinske mališane u sustav osječkih gradskih vrtića trenutačno - nema! Kao što s prvim danom rujna Dječji vrtić Osijek neće organizirati svoje usluge u Zvončiću. Načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac, naime, nije potpisao novi ugovor s Dječjim vrtićem Osijek, dok stari istječe 31. kolovoza.

U ponedjeljak, 15. travnja, počeo je redovni upis djece u sustav Dječjeg vrtića Osijek. Ujedno je to bio i datum do kojega se Općina Čepin trebala potpisivanjem ugovora s Dječjim vrtićem Osijek očitovati o nastavku pružanja usluge, odnosno do kada se trebala izjasniti prihvaća li subvencioniranje čepinske djece u Zvončiću do pune ekonomske cijene.

"Sukladno ranijim dogovorima, Dječji vrtić Osijek poslao je Općini Čepin novi ugovor za produženje suradnje nakon 31. kolovoza. No, iz Općine Čepin ugovor nisu potpisali, što znači da suradnje nakon navedenog datuma neće biti. Grad Osijek više ne može subvencionirati vrtić za djecu izvan svog adiministrativnog područja", kaže gradonačelnik Ivan Vrkić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek Marija Štambuk Čabaj potvrđuje kako ugovor nije potpisan i objašnjava što to znači.

"To, nažalost, znači da, iako su redovni upisi u Dječji vrtić Osijek počeli, mi ne upisujemo djecu za vrtić Zvončić. Zašto je tomu tako, roditelji mogu potražiti odgovor u Općini Čepin", poručuje Štambuk Čabaj.

Načelnik Tonkovac, pak, oštro poručuje kako ugovor kakav mu je poslan ne planira potpisati, jer Općina Čepin ne prihvaća izračun ekonomske cijene koju bi trebala subvencionirati.

"Ugovor nisam potpisao i neću ga potpisati! Ekonomska se cijena vrtića računa tako da se svi troškovi Dječjeg vrtića Osijek na godišnjoj razini obračunaju i onda se dobije cifra koliko je potrebno plaćati za dijete u svakom vrtiću. Ne slažemo se da se ekonomska cijena za dječji vrtić Zvončić koji ima 171 dijete računa tako, jer u toj računici ispada da se za Zvončić treba plaćati 400 tisuća kuna više godišnje od njegove ekonomske cijene. Općina Čepin platit će sve troškove koje u sustavu napravi dječji vrtić Zvončić, svaku lipu, mi ne bježimo ni od jednog troška. No, sad ispada da mi trebamo sufinancirati s 400 tisuća kuna više cijeli sustav Dječjeg vrtića Osijek. To je nama neprihvatljivo. Pogotovo u situaciji kada je Zvončić Dječjem vrtiću Osijek zadnja rupa na svirali. Pa tu nije gotovo ni brava promijenjena, a od nas traže da plaćamo njihove hirove u osječkim vrtićima. Mi smo otvoreni za nastavak pregovora s Gradom Osijekom, ali ovo je sada, s obzirom na to da su u tijeku upisi, čista ucjena. Koliko god oni vikali kako njima treba novca, toliko ja branim proračun Općine Čepin. Mi ne bježimo od dogovora, ali držim do onoga zbog čega su me mještani Čepina izabrali na poziciju načelnika, da svjesno raspolažem njihovim novcem", poručuje Tonkovac.

Podsjetimo, početkom veljače Grad Osijek uputio je Općini Čepin dopis u kojemu čelnike obavještava kako 31. kolovoza istječe ugovor prema kojemu Zvončićem upravlja Dječji vrtić Osijek, a da Općina Čepin, prema izračunu gradske predškolske ustanove, ne plaća punu razliku do ekonomske cijene po djetetu. Dopis je digao veliku prašinu u Zvončiću, a roditelji su organizirali i prosvjed, nakon čega je stigla najava načelnika Općine Čepin o izdvajanja Zvončića iz sustava Dječjeg vrtića Osijek i osnivanju općinske predškolske ustanove. Dva mjeseca nakon prosvjeda Tonkovac je ipak najavio da će potpisati ugovor s Dječjim vrtićem Osijek, bar za pedagošku godinu 2019./2020.

Ivana Solar
BEZ SUBVENCIJE GRADA OSIJEKA
Mjesečna puna cijena po djetetu za primarni jaslički i vrtićki desetsatni program u objektima Dječjeg vrtića Osijek iznosi 1460 kuna. Cijena korištenja usluga koju roditelji s područja Osijeka trenutačno plaćaju iznosi 640 kuna, dok ostatak do pune ekonomske cijene - 820 kuna - subvencionira Grad Osijek. Kada je u pitanju vrtić Zvončić u Čepinu, da bi roditelji i ondje plaćali mjesečnu cijenu vrtića 640 kuna, ne subvencionira ih sa spomenutih 820 kuna u cijelosti Općina Čepin. Ona, naime, u tu svrhu izdvaja 500 kuna po djetetu, a dodatnih 320 kuna po djetetu daje Grad Osijek - koji to više ne želi činiti.
NEMA PLANA “B”
Upitan o eventualnom planu “B” za spomenuto 171 dijete koje pohađa vrtić Zvončić, načelnik Općine Čepin Dražen Tonkovac kaže da ga - nema! “Vjerujem da ćemo se ipak na kraju dogovoriti s Gradom Osijekom oko cijene”, poručuje Tonkovac. A vrijeme curi - redovni su upisi u tijeku.
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

OSIJEK DOMAĆIN PRVOG ECO CITY WASTE FESTA

I otpad može pružiti zabavu

Najčitanije iz rubrike