Regija
SVJETSKI DAN ROMA OBILJEŽEN U BELIŠĆU

Počast narodu kojemu je domovina cijeli svijet
Objavljeno 11. travnja, 2019.
BELIŠĆE - Hrvatska himna Lijepa naša domovino i himna romskog naroda Đelem, đelem označile su početak programa kojim se Belišće i ove godine uključilo u obilježavanje Svjetskog dana Roma. U utorak, 9. travnja, belišćanska nastavno-sportska dvorana bilo je mjesto uživanja u romskoj kulturi, za što su se pobrinuli članovi svjetski poznate kulturno-umjetničke, glazbene i plesne skupine Sare Roma iz Litve.Podsjetimo, dan prije toga, 8. travnja, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu održana je središnja svečanost proslave Svjetskog dana Roma. Ponovno su odaslane ključne poruke: bolje obrazovanje romske djece te integracija i očuvanje romske kulture. Na svečanosti u Zagrebu uručene su i Godišnje nagrade Saveza Roma "Kali Sara", koje su dodijeljene gradonačelniku Belišća Dinku Buriću i zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću.

- Odajemo počast narodu koji nema domovinu, a kojemu je cijeli svijet domovina, narodu koji nema izvorno svoju glazbu, a u čijoj glazbi uživa cijeli svijet; narodu koji ima toliko jezika, a svi razumiju taj jezik; narodu pod čijom zastavom nikada nisu vođeni ratovi - kazao je gradonačelnik Burić. Osvrnuo se i na priznanje koje je primio, rekavši kako je neizmjerno zahvalan na ukazanoj počasti. No, istaknuo je, to je prije svega priznanje Gradu Belišću i svim njegovim mještanima, ali i prethodnim gradonačelnicima, Željku Klanjščeku i Zvonku Boriću, čijim tragovima dobrih poruka i suživota svi stanovnici Belišća i danas idu.

Saborski zastupnik Veljko Kajtazi naglasio je da je gradonačelnik Burić zajedno sa svojim suradnicima zadužio romsku zajednicu nizom aktivnosti, među kojima je i proslava Svjetskog dana Roma, koja se, osim u Zagrebu, obilježava još samo u Belišću.

Sa saborskim zastupnikom Kajtazijem složila se i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u RH "Kali Sara", koja je gradonačelnika Dinka Burića i Grad Belišće istaknula kao primjer potpore romskoj zajednici.

Čestitku za Svjetski dan Roma iz Belišća je uputio i zamjenik osječko-baranjskog župana Goran Ivanović, koji je naglasio kako na području županije djeluje više od 20 manjinskih zajednica, od kojih je romska među većima.

Tradicionalnom romskom glazbom upotpunjenom modernim ritmovima i nadasve živahnom koreografijom mladi litavski izvođači skupine Sare Roma prenijeli su duh romske kulture na mnogobrojnu publiku, koja ih je nagradila gromoglasnim pljeskom. T. Lacković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike