Regija
OSIGURAN PRORAČUNSKI NOVAC

Za udruge namijenjeno ukupno 450.000 kuna
Objavljeno 2. travnja, 2019.
Najveći pojedinačni iznos bit će dodijeljen mirovnoj grupi Oaza, 70.000 kuna, za tople obroke starim i nemoćnim osobama
BELI MANASTIR

Belomanastirskim gradskim udrugama bit će dodijeljeno 450.000 proračunskih kuna. Rezultat je to javnog natječaja za financiranje projekata i programa udruga s područja grada.

Za programe iz područja kulture udrugama će biti dodijeljeno 240.000 kuna, onima iz socijalne zaštite 180.000 kuna, a za programe razvoja gospodarskih djelatnosti osigurano je 30.000 kuna. Tome, dakako, treba dodati i približno 1,2 milijuna kuna koje grad posredovanjem Zajednice sportskih udruga dodjeljuje gradskim sportskim klubovima i udrugama, koje imaju petstotinjak natjecatelja, kao i sredstva za održavanje gradskih sportskih objekata. Iz područja kulture ove će godine iz gradskog proračuna biti financirana 24 programa odnosno projekta, koje je na natječaj poslalo 20 udruga. Tako će, između ostalih, HKUD Beli Manastir za svoje aktivnosti dobiti 47.000 kuna, Gradsko kazalište za dramski program 30.000 kuna, kao i SKUD "Jovan Lazić" za program Čuvari tradicije za budućnost. Ogranku Matice hrvatske predviđena je 21.000 kuna, a DZMH-u za unaprjeđivanje programa kulturne autonomije Mađara Belog Manastira 18.000 kuna. Moto klub Beli Manastir, pak, iz proračuna će za Moto susrete dobiti 15.000 kuna... Najveći pojedinačni iznos za program, odnosno projekt, kao i prošle godine, osiguran je mirovnoj grupi Oaza, i to za dio iz područja socijalne zaštite. Za besplatne tople obroke starijim i nemoćnim osobama, naime, dobit će 70.000 kuna. Oaza ovaj projekt provodi već niz godina, ali se broj korisnika iz godine u godinu smanjuje. Ne stoga što je potrebitih manje, nego zato što je sve manje novca.

- Za razliku od prije sedam godina, kada je krenuo ovaj projekt i kada smo obroke odnosili na 45 adresa, u ovom trenutku imamo 30-ak korisnika. Osim novca iz gradskog proračuna, sredstva nam pristižu iz trogodišnjeg programa Ministarstva demografije (koji nagodinu završava) te dijelom iz Osječko-baranjske županije, odnosno raznih natječaja na koje se javljamo, a sve u cilju pomoći najpotrebitijima - priča Vesna Nedić, direktorica te projektna koordinatorica Oaze, naglašavajući kako su potrebe za toplim obrocima starim i nemoćnim osobama mnogo veće.

- Tople obroke razvozimo im svakog radnog dana, a za vikende ili blagdane snalazimo se na razne načine - ističe Nedić. Osim Oaze, iz područja socijalne zaštite grad će s iznosima od 2000 do 14.000 kuna financirati 23 projekta ‘‘potpisana‘‘ od 18 udruga. Iz područja razvoja gospodarstva ‘‘zeleno svjetlo‘‘ dobilo je pet udruga za isto toliko projekata, a iznosi se kreću od 4000 do 10.000 kuna.

Nije odobreno financiranje pet programa koje su na natječaj poslali MKU Pelmonostor i Folklorni ansambl Baranje Nikola Tesla.

Ivica Getto
udruge
registrirano ih je 147 u Belom Manastiru
BROJKE NE ODGOVARAJU ISTINI
Prema registru udruga pri Ministarstvu uprave, u ovom je trenutku registrirano 147 udruga s područja Belog Manastira i prigradskih naselja. No, brojka je to koja baš i ne odgovara istini. Kako saznajemo, iz registra nisu brisane udruge koje nisu uskladile svoje statute sa zakonskim odredbama iz 2014. godine, pa u gradskoj upravi procjenjuju kako je na području Belog Manastira u ovom trenutku, više ili manje, 120 udruga, od čega je aktivno gotovo upola manje. To je, uostalom, pokazao i natječaj za dodjelu sredstava iz proračuna
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike