TvObzor
LORDS OF CHAOS DRAMA/TRILER

Istine i laži o središnjim figurama norveške black metal scene
Objavljeno 22. ožujka, 2019.
R: JONAS AKERLUND. U: RORY CULKIN, EMORY COHEN, JACK KILMER, SKY FERREIRA

Priča o Mayhemu, norveškom black metal bendu, toliko je filmska, povremeno čak i nadrealno perverzna da je bilo pitanje trenutka kada će ju netko ekranizirati. Paljenje crkava u Norveškoj i ubojstva. Kakva sočan materijal za film koji je mogao pomesti sve glazbene biografske filmove koje smo posljednjih godina imali prilike gledati, no redatelj Jonas Åkerlund propustio je priliku, a rezultat je film koji će razočarati sve. Ili možda neće.

Biografski filmovi o poznatim glazbenicima užasni su. Svi odreda, posebice oni koji su tijekom desetljeća bili nominirani za Oscara. Međutim, nekakva nada u meni još uvijek tinja kako ću jednog dana naići na film koji neće biti debakl. I ne odustajem. Pogledao sam gotovo sve. O Morriseyu, Mercuryju, Morrisonu, Rayu Charlesu, Brianu Wilsonu, Jimiju Hendrixu, N.W.A.-u, Hanku Williamsu, Edith Piaf, Johnnyju Cashu, i svaki je bio prenapuhan legendama koje su upropastile iole smislene scenarije. A onda sam pogledao "Lords Of Chaos". I shvatio kako je možda vrijeme da odustanem. Što je pošlo krivo? Apsolutno sve. Od karakterizacija likova, do šupljeg scenarija, preko besmislenih fantazmagorija potpomognute totalno promašenim soundtrackom Sigura Rósa. Sve, baš sve.

Istine, laži i stvari koje su se zaista dogodile. Ovom rečenicom Åkerlund nas uvodi u priču o Øysteinu “Euronymousu” Aarsethu, suosnivaču Mayhema te središnjoj figuri norveške black metal scene. Ako vas zanima tema koju obrađuje, internet je prepun uznemirujućih detalja, napisane su brojne knjige, a o utjecaju koji su ostavili na sceni najbolje govori činjenica da ne prođe ni jedan broj TV-Obzora, a da mi ne spomenemo skandinavsku crnu metalurgiju. Meni osobno, osim užasnih dijaloga, najviše je zasmetao pristup koji redatelj ima prema svojim glavnim likovima Aarstehu i Vargu Vikernesu. Jesu li idioti? Ili zbunjeni adolescenti? Hladnokrvne ubojice? Psihopati? "Lords Of Chaos" je nepotrebno isforsiran film, no poznavajući industriju siguran sam kako će se netko za pet godina dosjetiti kako bi mogao snimiti još jednu verziju priče o Mayhemu. Ili Burzumu.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

U KINIMA ZAIGRAO KRIMINALISTIČKI TRILER “UBOJITA SJEĆANJA”

Russell Crowe u misteriju potrage za ubojicom

U PETOJ SEZONI SERIJE “ROOKIE”

Bivši novaci sada su mentori

Najčitanije iz rubrike