Regija
GRAD ČISTI OKOLIŠ

Za uklanjanje 1175 tona
smeća 178 tisuća kuna
Objavljeno 14. ožujka, 2019.
Grad je provodio, i provodit će, nekoliko mjera kako bi spriječio nepropisno odlaganje otpada
VINKOVCI - Jedna od točki dnevnog reda posljednje 14. sjednice Gradskog vijeća Vinkovaca, koju su vijećnici prihvatili, bilo je izvješće o lokacijama i količinama odbačenog otpada na području Grada Vinkovaca i koliko je nemar i neodgovornost nekih građana koštao u prošloj godini gradsku blagajnu, što znači sve nas koji živimo i radimo u Vinkovcima i kroz doprinose financiramo uklanjanje divljih deponija.U prošloj je godini sanirano 16 divljih deponija i ukupno uklonjeno 1175 tona raznog otpada, što je gradski proračun koštalo 178 tisuća kuna. Oko 340 tona smeća uklonjeno je u okviru Programa održavanja čistoće javnih površina, dakle u sklopu redovitog čišćenja grada, i to je koštalo više od 74 tisuće kuna, a prema provedenom postupku nabave preko ovlaštene osobe pokupljeno je 836 tona otpada, što je angažiranom izvođaču radova plaćeno 104 tisuće kuna.

Najveće divlje odlagalište u prošloj godini bilo je na području naselja Vinkovačko Novo Selo, odakle je u listopadu uklonjeno čak 835 tona građevinskog, glomaznog i komunalnog otpada, za što je Grad izvođaču platio više od 100 tisuća kuna. Programom redovitog uklanjanja smeća, kada zaprimi dojavu o zamijećenom nagomilanom otpadu, komunalno redarstvo upućuje tvrtki Nevkoš d.o.o. nalog o uklanjanju smeća. Grad je provodio, i ubuduće će provoditi, nekoliko mjera kojima bi se spriječilo nepropisno odbacivanje smeća, među kojima je i uspostava sustava za zaprimanje obavijesti, evidentiranja lokacija s odbačenim smećem, redoviti godišnji nadzor kako bi se utvrdila mjesta divljih deponija, edukacija građana o potrebi odgovornog prikupljanja mješovitog komunalnog otpada te učestale kontrole problematičnih lokacija i postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada.

- Zakonom o održivom gospodarenju otpadom zabranjeno je odbacivanje otpada u okoliš te su utvrđena načela gospodarenjem otpadom, od kojih načelo "Onečišćivač plaća" definira financijsku odgovornost posjednika i proizvođača otpada za nezakonito postupanje s otpadom. Nadalje, jedinica lokalne samouprave dužna je osigurati sprječavanje nezakonito odbacivanje otpada i uklanjanje tako odbačenog smeća, a provedbu obveze osigurava služba nadležna za komunalni red - kažu u gradskoj komunalnoj službi.

Dodaju kako se točna količina uklonjenog otpada utvrđuje vaganjem svake pošiljke na ulaznoj vagi odlagališta otpada Petrovačka dola, kod Vukovara, gdje se deponira i smeće s vinkovačkog područja, a svaki dovoz nove količine smeća - košta.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike