Osijek
ŽIVA POVIJEST

“Tri Točke”, iliti Downton
Abbey na osječki način
Objavljeno 10. ožujka, 2019.
Ambijentalna je kazališna predstava pun pogodak u kulturnom i turističkom smislu - adut TZ-a

Nakon što je zbog lošeg vremena krajem prošle godine otkazana, ambijentalna kazališna predstava “Tri Točke”, nastala kao plod međunarodnog projekta “S.O.S. Subotica – Osijek, secesijska temetska ruta”, premijerno je izvedena u petak, 8. ožujka. A gdje dalje nego u Europskoj aveniji, osječkom secesijskom biseru.

Kako nam je rekao Saša Uranjek, direktor Turističke zajednice grada Osijeka, riječ je o projektu koji povezuje gradove prijatelje Osijek i Suboticu i za cilj ima popularizaciju bogate secesijske baštine koju posjeduju oba grada.

Sudeći po onome što smo vidjeli, predstava je pun pogodak. I u kulturnom i u turističkom smislu, te će zacijelo biti jedan od većih aduta TZ-a grada Osijeka. Utemeljena na povijesnim činjenicama, priča počinje kod kućnog broja 12, gdje nas Janja, sluškinja veleposjednika F. K. Šmita, koji je živio na toj adresi, uz neprekidnu i duhovitu interakciju s gledateljima, upoznaje sa secesijskom stajom koja se nalazi u dvorištu a koja je s vremenom prenamijenjena u stambeni prostor, kao i s navikama svog bogatog gospodara. Predstava zatim ide dalje, k svom konačnom cilju, Sakuntalinu parku, ali nas glumci ispred svake od zgrada koje su na tom putu, kroz odnose sluga i poslodavaca, upoznaju s arhitektima i prvotnim stanarima tih reprezentativnih objekata. Tako upoznajemo Vjekoslava Hengla, gradonačelnika Osijeka od 1920. do 1934., arhitekte Antu Slavičeka i Viktora Axmanna, koji su svojim djelima Osijeku dali pravi europski štih, kao i osječke obitelji Povischil i Sauter. Od Axmanna okupljeni u Sakuntalinu parku, uz prigodnu glazbu onoga doba, saznaju da je kino Urania, nekadašnje okupljalište slobodnih zidara, sagrađeno za samo tri mjeseca te još brojne druge zanimljive detalje, sadržane i u ovoj fantastičnoj predstavi.

Ivan Alilović
SLUŠKINJA JANJA SVE ZNA o susjedstvu
Scenaristica i redateljica “Tri Točke” je Nikolina Baškarad, a uloge su odigrali studenti osječke Akademije, kao i amateri te drugi umjetnici izvedbenih umjetnosti.

- Iz predavanja prof. Zlate Kerže i kustosa Grgura Ivankovića zaintrigirale su me sluškinje onoga doba, kao i sami vlasnici tih kuća. Nisam željela priču svesti na arhitekturu, htjela sam kao u seriji “Downton Abbey” oživiti odnose između poslodavaca i njihovih sluga, i tako sam kreirala Janju, koja je jako vrijedna sluškinja, ne izlazi puno, ali točno zna što se u svakoj kući u Europskoj aveniji događa – rekla nam je Baškarad.
Najčitanije iz rubrike