Regija
PONOVNO ZAOŠTRENE OPTUŽBE

DVD Grabovac: Požar smo išli gasiti goloruki
Objavljeno 15. veljače, 2019.
DVD Općine Čeminac i DVD u gospodarstvu Brestovac jedini su nositelji zaštite od požara u općini, kaže načelnik Zlatko Pinjuh
GRABOVAC

Vuku se repovi nakon požara koji je nedavno izbio na objektu u Grabovcu, točnije staroj beljskoj radionici u krugu Poljoprivrede Brestovac, koja se koristi kao pomoćno skladište.

Požar je, podsjetimo, izbio u ponedjeljak, a nakon očevida zaključeno je kako je uzrok kratki spoj na električnom vodiču. Zapalila se izolacija, a požar se proširio na pod od dasaka, krovište, rabljene dijelove strojeva i alata, ostale gorive površine te druge prostorije. Ozlijeđenih nije bilo, a procijenjena materijalna šteta iznosi oko 600.000 kuna. U požaru su potpuno izgorjeli unutrašnjost i krovište. Gasili su ga pripadnici JPVP-a Beli Manastir te članovi dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Čeminca, Kneževih Vinograda i beljski DVD u gospodarstvu Brestovac. Tu negdje završava "redovitio" izvješće koje medijima šalju policija i ostale institucije. No za nastavak priče pobrinuli su se u DVD-u Grabovac.

- Istina je da je požar izbio na beljskom pomoćnom skladištu te da je u gašenju sudjelovalo nekoliko DVD-ova, uz JPVP Beli Manastir. Ipak, važno je istaknuti kako je u gašenju sudjelovalo i DVD Grabovac, ali bez vlastitog navalnog vozila, zaštitne opreme i opreme za gašenje. Naši su vatrogasci u gašenje krenuli goloruki, tek uz naknadno posuđenu opremu od drugih DVD-ova - tvrdi Josip Špoljarec, predsjednik DVD-a Grabovac, objašnjavajući kako je osnovni razlog takve situacije općinski načelnik Zlatko Pinjuh, koji, tvrdi Špoljarec, radi na sustavnom uništavanju grabovačkog DVD-a.

- Izbacio nas je iz svih financijskih i protupožarnih planova zaštite. Svojevremeno smo sami kupovali gorivo za navalno vozilo i organizirali se, a trauma još uvijek traje. Neće nam dati novac za registraciju vozila koje bi služilo upravo za izbjegavanje sličnih situacija. Želim samo skrenuti pozornost na naš loš položaj u općini i društvu općenito. Koliko god mi htjeli spašavati živote i imovinu, ovakvi "lokalni šerifi" nas sputavaju na tom putu - ogorčen je Špoljarec. Podsjeća da je grabovački DVD osnovan još 1946. godine te da je među najaktivnijim udrugama u selu.

- Nebrojeno puta smo izlazili na tehničke intervencije i gašenje požara, a po osobnom, ali i sudu drugih, uvijek smo odlično odradili naš posao - dodaje, ističući kako su se problemi počeli javljati tek kada je na mjesto općinskog načelnika izabran Pinjuh. Načelnik, pak, priča neku sasvim drugu priču.
- Općina s DVD-om Grabovac nema baš nikakve veze. Oni se moraju financirati sukladno svom statutu. Općina Čeminac i ja kao načelnik odgovorni smo za organizaciju zaštite od požara. Taj je proces doveden do kraja i u njemu sudjeluju DVD Općine Čeminac kao poluprofesionalna postrojba i DVD u gospodarstvu Brestovac. Oni su jedini nositelji zaštite od požara Općine Čeminac - kaže Pinjuh, podvlačeći kako u svemu ne vidi nikakav problem osim politikanstva od strane DVD-a Grabovac.

Ivica Getto
Tko će platiti intervenciju u Grabovcu?
Nakon svega, postavlja se pitanje tko će financirati intervenciju JPVP Beli Manastir i ostalih DVD-ova koji su izvan Općine Čeminac. Općina Čeminac je, podsjetimo, izišla iz VZ-a Baranje te osnivala vlatitu vatrogasnu zajednicu. Požarnu je opasnost JPVP-u, a ne VZ-u Čeminac, dojavio Centar 112. Upravo ova činjenica važna je u razlici brzine dolaska na požarište JPVP-a i čeminačkog DVD-a. Tako će, čini se, trošak intervencije snositi svi drugi samo ne oni na čijem je području požar izbio. Možda baš osnivač jedinog baranjskog JPVP-s, Grad Beli Manastir...
Zaltko Pinjuh

načelnik Općine Čeminac

Općina Čeminac s DVD-om Grabovac nema baš nikakve veze. Oni se moraju financirati sukladno svom statutu. Ne vidim nikakav problem osim politikanstva DVD-a Grabovac
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike