Osijek
BISTE IZ SAKUNTALINA PARKA

Aleja velikana bit će u Tvrđi?
Objavljeno 11. veljače, 2019.
Vijećnica HDZ-a Ivana Šojat na prošloj je sjednici Gradskog vijeća potegnula pitanje kada će Grad Osijek na odgovarajući način odati počast velikom astronomu i matematičaru Milutinu Milankoviću, prema kojemu su nazvani i krateri na Mjesecu i Marsu. Inicijativa Ivane Šojat išla je u smjeru da se u okviru Rondela velikana u Tvrđi pronađe mjesto i za bistu ovog učenika osječke matematičke gimnazije ili mu se oda počast nazivajući po njemu jednu od gradskih ulica. No gradonačelnik Vrkić podsjetio je kako je Milanković već dobio ulicu u Osijeku, na prostoru sveučilišnog kampusa.

- I osobno sam se zauzimao za to da pronađemo mjesto za Milankovićevu bistu u Rondelu velikana, ali mi je rečeno kako arhitektonski na tom prostoru nema mjesta za još jednu bistu. Stoga sada razmatramo novu ideju. Naime, moramo pronaći i novi prostor za četiri biste izmještene iz Sakuntalina parka. Njima bismo pridružili i Milankovićevu bistu, a već smo bili i u Beogradu, gdje smo tražili postoji li odljev njegove biste koji bismo mogli koristiti. Ideja za prostor na kojem bi se našle biste Vanje Radauša iz Sakuntalina parka, ali i Milankovićeva bista te još neke sada je potez od Rondela velikana prema Trpimirovoj ulici, odnosno velika tratina koja se proteže nasuprot Srednjoškolskog igrališta, uz južni ulaz u Tvrđu - najavio je gradonačelnik Ivan Vrkić.

Podsjetimo kako su pri uređenju Sakuntalina parka iz njega uklonjene biste Jagode Truhelke, Huge Hötzendorfa, Adolfa Waldingera i Franje Kuhača. Prvotna je ideja bila biste postaviti uz dravsku šetnicu, na potezu od spomenika Picassu prema visećem mostu. No, čini se kako je nova ideja da se ove kipove postavi u produžetku Rondela velikana uz osječku Tvrđu.

N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike