Osijek
TRADICIONALNA FIŠIJADA

Čak 200 ekipa željelo
skuhati pobjednički fiš
Objavljeno 9. veljače, 2019.
Po prvi put na natjecanju su bile i ekipe iz Sombora i Novog Sada

Iako su fišijade vrlo česte manifestacije, ona održana u subotu svakako je jedinstvena, ne samo prema broju sudionika, već i samome natjecanju. Naime, samo se na „Memorijalnoj fišijadi Geza Gudlin” birao najgori fiš, malo manje loš fiš i loš fiš! Ipak, kako bi zadovoljili i one koji su nadaleko poznati po svojim ukusnim fiševima, tu je i kategorija s tri pobjednička mjesta za najbolji fiš.
Cijela ulica Kamila Firingera, a ne samo prostor ispred „Slavonske kuće”, od ranih prijepodnevnih sati u subotu mirisala je na fiš što i ne čudi, budući da se ove godine okupio rekordan broj ekipa – njih čak 200!
- Ovo je šesta fišijada i svake godine, a posebno ove, okupi brojne natjecatelje. Osim iz cijele Slavonije i Baranje tu su i gosti iz Požege, Sombora i Novog Sada i svi oni trude se pripremiti i najbolji i najgori fiš pa u koju kategoriju „upadnu” - ispričao je organizator Tomislav Barić, dodajući da je čast ocjenjivanja fiša ovog puta pripala Darku Dumančiću, Miroslavu Čabraji, Mariji Herceg i Ivanu Đuriću koji su znalački ocijenili svaku od prijavljenih ekipa. Naravno, najveća vrijednost same manifestacije druženje je tisuće ljudi koji su se izvrsno zabavili, ponešto pojeli i popili (nije tu bilo samo fiša, već i tradicionalnih slavonskih suhomesnatih specijaliteta, nap.a.), ali i zapjevali pa i zaplesali. Naime, okupljeno mnoštvo zabavljala su čak tri tamburaška sastava i to Hrvatski sokol, Lutalice te jedan romski sastav i doista je bilo ponešto za svačiji glazbeni ukus.
Inače, osim tradicionalne fišijade, bila je ovo i prigoda obilježavanja četvrt stoljeća postojanja „Slavonske kuće” koja, najavljuje Barić, ove godine za jubilarnu godišnjicu priprema niz prigodnih zanimljivosti, popusta, manifestacija i dakako, dobre „papice”.
Marija Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POVRATAK TRADICIJE U NEDJELJU

Na osječkoj Autopiji opet je kao nekada

2

OBILJEŽEN SVJETSKI DAN NEPUŠENJA

Mlade treba osnažiti za suprotstavljanje duhanu

3

KOPAČKI RIT, PRAVO MJESTO ZA OPORAVAK OD IZOLACIJE

Povratak prirodi čamcem kroz
zelenu oazu nadomak gradu