Zdravlje
ISTRAŽIVANJE OBOLIJEVANJE OD RAKA

Zdrav život i prevencija najbolja obrana od raka
Objavljeno 22. listopada, 2018.
Rak se i dalje alarmantno širi u svijetu s 18,1 milijun novih slučajeva i 9,6 milijuna smrtnih ishoda tijekom 2018. godine,

Svaki peti muškarac i svaka šesta žena u svijetu obole od raka tijekom života, a svaki osmi muškarac i svaka jedanaesta žena umru od te bolesti, svjetski su podaci nedavno objavljeni.


Rak se i dalje alarmantno širi u svijetu s 18,1 milijun novih slučajeva i 9,6 milijuna smrtnih ishoda tijekom 2018. godine, posljednji su podaci Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).
Rak pluća je najsmrtonosniji s 1,8 milijuna smrti (18,4 posto), slijedi rak debelog crijeva (881.000 smrti, ili 9,2 posto), rak želuca (783.000 smrti) i rak jetre (782.000 smrti), prema novim procjenama za 36 vrsta raka u 185 zemalja.
Učinkovit pristup

Bez raka kože, osim melanoma, novi slučajevi raka u svijetu dosežu 17 milijuna u 2018. prema 14 milijuna u 2012. godini.
"Ti novi podaci pokazuju da preostaje puno posla u odgovoru na alarmantno povećanje svjetskog bremena raka i da je prevencija ključna", rekao je Christopher Wild, direktor IARC-a u Lyonu. "Hitno se moraju poduzeti učinkoviti pristupi prevenciji i ranom otkrivanju bolesti u borbi protiv te razarajuće bolesti u svijetu", dodao je u priopćenju.
Oko polovine novih slučajeva i više od polovine smrti od raka u svijetu 2018. zabilježeno je u Aziji, najviše u Kini, djelomično i zato što je tamo koncentrirano oko 60 posto svjetskog stanovništva.
Na svijetu pet godina nakon postavljanja dijagnoze živi 43,8 milijuna osoba, primjećuje specijalizirana agencija. Rak pluća vodi među najčešće dijagnosticiranim rakovima u muškaraca i glavni je uzrok smrti od raka s oko dvadeset posto slučajeva.
Izvješće naglašava zabrinjavajuće povećanje broja slučajeva raka pluća u žena, koji je sada glavni uzrok smrti od raka među ženama u 28 zemalja.
U Sjevernoj Americi, sjevernoj i zapadnoj Europi (posebice u Danskoj i Nizozemskoj), Kini, Australiji i Novom Zelandu primjećuje se najviša stopa novih slučajeva u žena, a Mađarska vodi na tom popisu.
Rak dojke glavni je uzrok smrti od raka među ženama (627.000 smrti). On čini i oko četvrtinu novih slučajeva raka dijagnosticiranih ženama u svijetu. Među novim slučajevima slijedi rak debelog crijeva u razvijenim zemljama i rak grlića maternice u zemljama u razvoju.Povećanje broja oboljelih od raka izazvano je demografskim rastom, starenjem i porastom čimbenika opasnosti poput pušenja, pretilosti, nedostatnog kretanja i neuravnotežene prehrane.
Način život

U zemljama brzog gospodarskog rasta rak povezan sa siromaštvom i zarazama (jetra, želudac, grlić maternice) može se razviti u rak uz načine života tipičnije za industrijalizirane zemlje, primjećuje IARC. Prevencija mora voditi računa o utjecaju raznih vrsta raka na spol, regije i zemlje, i tako biti ciljana, drže autori.
Između trećine do dvije petine novih slučajeva raka moglo bi se izbjeći eliminiranjem ili smanjenjem izloženosti poznatim čimbenicima opasnosti povezanim s načinom života i okolišem, prema nedavnim istraživanjima, primjećuju autori.
Do 2009. godine farmaceutska industrija je testirala 860 lijekova protiv raka što je dvostruko više od broja testiranih lijekova protiv srčanog i moždanog udara zajedno. Prema Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka, kod nas godišnje oboli 25.000 ljudi, a umre 12.500. No što se ranije otkrije zloćudna bolest, to je veća vjerojatnost i da se pobijedi.
Zdrav život i prevencija najbolja su obrana od zloćudnih bolesti, no ni na koji način ne jamči sigurnost. Zloćudna bolest je podmukla, ne bira žrtve, a kada se pojave jasni simptomi, najčešće je već prekasno. Zato se ne oslanjajte samo na standardne testove nego osluškujte tijelo te ako primijetite nešto neobično, različito i neobjašnjivo, posavjetujte se s liječnikom.
Hina
Prevencija mora voditi računa o utjecaju raznih vrsta raka na spol, regije i zemlje
Možda ste propustili...

OBILJEŽAVA SE SVE DO 25. SVIBNJA

Hrvatski mjesec zatajivanja srca

PSIHOLOGIJA DR. ALI FENWICK GOSTOVAO U ZAGREBU

Riješite se drame: Kako možemo prepoznati zelene i crvene zastavice

Najčitanije iz rubrike