Zdravlje
HRVATSKI INSTITUT ZA ISTRAŽIVANJE MOZGA

Za zdrav mozak bitan je san, ali i dobar trening
Objavljeno 8. travnja, 2024.
Trebate raditi ono što vam je teško, a preporučuje se učenje stranog jezika

Kako nas umjetna inteligencija ne bi preduhitrila baš u svim područjima, možda je najbolje trenirati vlastiti mozak. Na najčešća pitanja o mozgu, poput onih koliko imamo prostora za memoriju, koliko mozgu treba odmora, može li se on trenirati te jesmo li sposobni raditi više stvari istovremeno, novinari HTV-a odgovore su potražili pri Hrvatskom institutu za istraživanje mozga.



Za naš mozak ne postoji multitasking. U svijesti je uvijek jedan zadatak, objasnio je Dinko Smilović s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, u sklopu kojega predaje Temelje neuroznanosti na Hrvatskom institutu za istraživanje mozga.

- Ljudi često kažu da npr. mogu kuhati i gledati emisiju. Vi zapravo skačete s jedne aktivnosti na drugu. U jednom trenutku razmišljate što dalje staviti u procesu kuhanja i dok čekate npr. dvije-tri minute da se luk izdinsta, vi gledate emisiju. No istovremeni rad dviju stvari ne postoji. Također, ako bi netko radio neku kognitivno zahtjevnu operaciju, poput učenja, apsolutna preporuka je da se radi samo ona - rekao je Dinko Smilović s Hrvatskog instituta za istraživanje mozga.

Koliko dnevno možemo učiti?

- Što više učite, to će vam biti lakše dalje učiti. Slušajte svoje tijelo. Preporuka je uzimati pauzu od pet minuta svakih sat do sat i pol vremena. Naglasio bih kako ta pauza mora biti - da ne radite ništa. Pauza nije da onda uzmete mobitel i vidite što se događa, već da maknete sve od sebe i da doslovno gledate u prazno ili legnete u krevet i zatvorite oči. To je odmor - naglasio je Smilović. Za zdravlje mozga na prvom mjestu je san, i to najmanje osam sati dnevno. Sve manje od toga ubrzava starenje mozga, povećava aktivnost upale u tijelu i ugrožava zdravlje mozga.

- Nakon 60. godine može se pričati o sedam sati. No to bi bio minimum, naglasio je Smilović i dodao da je, osim toga, važna pravilna i zdrava prehrana. Treba izbjegavati pretilost i imati uravnoteženu raznovrsnu prehranu, rekao je Smilović i napomenuo da je bitno i kontinuirano učenje, cijelog života.

Treniranje mozga nije igranje društvenih igrica ili rješavanje križaljki.

- Trebate raditi stvari koje su vam teške. Najčešće se preporučuje učenje novog stranog jezika, nakon 40. ili 50. godine. Preporučuje se učenje u nekom području s kojim prije niste imali nikakvog kontakta, pa ako ste npr. u STEM području, onda bi to bilo - učenje umjetnosti. Rješavanje križaljki ima benefit za mozak prva dva-tri dana, ali nakon što naučite pravila za rješavanje križaljki, to onda više nije učenje, treniranje mozga, to je razonoda - izjavio je Smilović.

Treba raditi ono od čega nas "boli" mozak, ono kad osjećate da vam je puno, da vam je teško...

- Moj iskren savjet svima je nemojte prihvatiti ili reći da svijet funkcionira na jedan način - tj. budite uvijek znatiželjni. Svijet funkcionira na milijun različitih načina, a mi smo tu da otkrivamo koji su sve to načini i da vidimo na kakve sve moguće puteve možemo otići - rekao je Smilović. T.K.
Preporuka je uzimati pauzu od pet minuta svakih sat do sat i pol vremena

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike