TvObzor
LADY GAGA

Srce je beskorisno ako u njega ne možeš zaviriti u potrazi za boli
Objavljeno 19. listopada, 2018.
Lik Ally utemeljen je na mom životnom iskustvu, no s druge strane, htjela sam se pobrinuti da ona ne bude ja, jer ovo ipak nije moj autobiografski film

Prije deset godina, kad je objavljen njezin debitantski album “The Fame”, Lady Gaga je u treptaj oka od anonimne pjevačice iz njujorških klubova postala globalni pop-fenomen. Od tada je izbacila pet studijskih albuma, jedan soundtrack i 18 singlova, nastupila na SuperBowlu, osvojila šest Grammyja i Zlatni globus. Dobitnica je modnih nagrada i suradnica brojnih umjetnika, a s legendarnim Tonyjem Bennetom snimila je zajednički album dueta. Prije dvije godine, dok je snimala Netflixov dokumentarac o svom životu, dobila je glavnu ulogu u velikom holivudskom filmu, četvrtoj verziji glazbenog spektakla “Zvijezda je rođena”, koji je nedavno stigao i u domaća kina.



Ponovno rođena

Godine 2016., kad je primala Zlatni globus za ulogu u seriji “Američka horor priča: Hotel”, Lady Gaga otkrila je da je željela biti glumica prije nego što je željela postati pjevačica, ali je glazbena karijera uspjela prva. Sada kad je uspjela i kao glumica, pitamo se što bi još mogla raditi. Bilo kako bilo, nakon desetljeća uspješne karijere, Lady Gaga je ponovno rođena kao glumica, i doista je pravo otkriće. To bi mogla biti najznačajnija stvar vezana uz film “Zvijezda je rođena” – osim što je neprepoznatljiva u ulozi Ally, Gaga se osjeća ponovno rođenom. Među najznačajnijim stvarima o svom liku ona ističe to kako izgleda ogoljeno, koliko je ranjiva. No, to se kod Gage naziralo i prije – u njezinim urnebesnim skečevima za “Saturday Night Live”, na albumu “Joanne”, u dokumentarcu “Gaga: Five Foot Two”, u kojem se pojavljivala u trenirkama.
- Lik Ally utemeljen je na mom životnom iskustvu. S druge strane, htjela sam se pobrinuti da ona ne bude ja, jer ovo ipak nije moj autobiografski film – izjavila je Lady Gaga. Ally je talentirana, ali nesigurna. Piše pjesme, ali ih ne voli izvoditi. Glazbena industrija, koja nije vjerovala u njezin uspjeh zbog neatraktivnog izgleda, odvratila ju je od ostvarivanja snova. Nevoljko je dopustila superzvijezdi Jacksonu Maineu (Bradley Cooper) da ju uvuče u svoj svijet, uključi u svoju glazbu, sve dok ne upozna menadžera koji pokrene njenu transformaciju u komercijalnu pop-zvijezdu.
I dok su Lady Gagu njezini talenti katapultirali u zvjezdanu orbitu, njezin lik je poput prozora u alternativni svijet kako je sve moglo ispasti.
Tužna na početku

- Kad sam prvi put pogledala film, pomislila sam kako je Ally tužna na kraju filma. No, nisam shvatila koliko je tužna na početku! Tada je uistinu bila depresivna djevojka, radila je u ugostiteljstvu, sprijateljila se s kolegom Ramonom, brine se o tati i o svim vozačima koji im ujutro dolaze na doručak. Jedino je odustala od sebe kao glazbenice – prisjeća se Gaga.
Ni njezini počeci nisu bili lagani. Kucala je na mnoga vrata kako bi se netko udostojio poslušati njezine demosnimke kojim bi dokazala da nije samo još jedna u nizu. Kad je imala 14 godina, u dućanu je tražila odjeću i pjevušila, kad joj je prišao prodavač i dao joj broj svog ujaka, vokalnog mentora. Don Lawrence našao je vremena u svom gustom rasporedu kako bi radio s njom – i nije požalio. Prilikom prvog susreta rekao joj je: “Kad bi se našla u prostoriji od stotinu ljudi, njih 99 ne bi vjerovalo u tebe. Srećom, ti trebaš samo jednoga”.
Nakon završetka srednje škole Gaga je radila tri posla, uključujući onaj go-go plesačice. Znala je nazivati klubove i predstavljati se kao svoj menadžer. Jednom, dok je nastupala u jazz-baru prepunom glasnih muškaraca, odlučila se skinuti u donje rublje kako bi privukla njihovu pozornost.
- Slava ima svoju cijenu. Ne mogu stvarati glazbu ili se uživjeti u lik, a da ne pristupim boli koju imam u srcu. Nema boljeg mjesta u koje možeš zaviriti nego u svoje srce. U suprotnom, koja je njegova korist – zaključuje Lady Gaga.
Pripremio: Adrian ANDREJEK
Zvijezda je rođena

Pogledajte u kinima
OSOBNA ISKAZNICA
IME I PREZIME:

Stefani Joanne Angelina Germanotta

DATUM ROĐENJA:

28. ožujka 1986.

MJESTO ROĐENJA:

New York

LJUBAV:

dečko Christian Carino
Možda ste propustili...

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

PREMIJERA NOVE HTV-OVE IGRANE LUTKARSKE SERIJE ZA DJECU

Pepe, Bubi i Lu kod dr. Zdravke

Najčitanije iz rubrike