Dome slatki dome
ZA SVE STILOVE UREĐENJA

Moderni tepisi za toplinu doma
Objavljeno 18. listopada, 2018.
Blagovaonica i dnevni boravak idealni su prostori za isticanje tepiha

Iako se trendovi u uređenju interijera mijenjaju, tepisi uvijek imaju značajnu ulogu u kreiranju podnih površina. Svojim bojama, oblicima i materijalima aktivno sudjeluju u stvaranju ugođaja stambenih i poslovnih prostora.


Strojno izrađeni tepisi popularni su zbog povoljnijih cijena te atraktivnog dizajna i oblika. Suvremene tehnologije strojne izrade tepiha učinile su ih kvalitetnijima. Strojna izrada tepiha nudi brojne kombinacije materijala, boja i oblika. Cijene su im vrlo povoljne uz kvalitetu i trajnosti koje nude. Upravo zbog tih razloga ovakvi su tepisi vrlo popularni.

Vuna, svila, koža

Tepisi se izrađuju od prirodnih ili umjetnih materijala. Najčešće korišteni prirodni materijali su vuna, svila i koža. Tepisi od prirodnih materijala izrađuju se ručno ili strojno. Kao takvi imaju veću cijenu koja se dodatno povećava ručnom izradom. Tepisi od prirodnih materijala idealno se uklapaju u interijere u kojima dominiraju drvo ili kamen.
Umjetni materijali za izradu tepiha su akril, polipropilen ili poliamid. Tepisi se izrađuju u tehnici velour, u kojoj su očice odrezane na željenu dužinu radi postizanja mekoće i boucle u kojoj očica ostaje cjelovita.
Pravilno održavanje

Iako tepisi često nisu popularni zbog zadržavanja prljavšitne i prašine, pravilnim održavanjem izbjeći ćete sve probleme, najčešće alergijske. Tepih usisavajte što češće, a povremeno ga prebrišite pamučnom krpom u smjeru očica. Održavanje tepiha također će ovisiti o materijalu, stoga dobro proučite njegov sastav i pripremite odgovarajuća sredstva za čišćenje.
Moderni tepisi uklapaju se u sve stilove uređenja. Tepisi se najčešće postavljaju na manje površine ispod blagovaonskog stola, stolića u dnevnom boravku, u dječje sobe te u formi sagova u komunikacijske zone, ili u spavaću sobu pokraj kreveta.
Prednosti primjene tepiha u prostoru osjećaj je ugode pri hodanju, stvaranje toplog ambijenta, obogaćivanje te zaštita podne površine, estetski ugođaji. Moderni tepisi su kvalitetno izrađeni i dugotrajni, a pravilnim i učestalim održavanjem daju svoj maksimum prostoru u kome se nalaze.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Tradicionalni uzorci
Ovisno o dezenima, tepisi se dijele na tradicionalne, tj. klasične i moderne. Ručno izrađeni tepisi najčešće imaju tradicionalne uzorke i motive, a strojni moderne, apstraktne, cvjetne ili geometrijske. Strojno rađeni tepisi također se izrađuju u prirodnim materijalima s tradicionalnim uzorcima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike