Osijek
U AMBULANTAMA STOTINE PACIJENATA

Stanišić: Zbog viroza nemojte ići liječniku!
Objavljeno 16. listopada, 2018.
I u ljekarnama je zamjetno porasla prodaja raznih lijekova, od sirupa do tableta, ali pojačana je i prodaja antibiotika

Neuobičajeno visoke temperature, ali i doba godine uobičajeno za razne virusne i bakterijske bolesti napunili su osječke ambulante. Broj pacijenata na dnevnoj bazi ne mijenja se tjednima, a da je stanje alarmantno pokazuje podatak da je u jednoj ordinaciji obiteljske medicine u Domu zdravlja Donji grad u srijedu u samo dva i pol sata liječnik evidentirao više od 90 pacijenata!


I u ostalim ordinacijama slična je situacija, pa tako od voditeljice obiteljske medicine osječkog Doma zdravlja, dr. med. Nataše Stanišić, doznajemo da je i ona u ponedjeljak imala više od 120 pacijenata, a nezapamćena gužva bila je i u dežurstvu tijekom blagdana, 8. listopada. U dežurstvu obiteljske medicine, kaže, u jednoj smjeni bilo je stotinu pacijenata što ocjenjuje velikom brojkom. Od tog broja bilo je čak 80 pregleda i 20 previjanja te terapija, dok je u dežurstvu Pedijatrije bilo čak 50-ak malih pacijenata, što je također puno
- Ipak, brojni su dolasci potpuno nepotrebni jer je riječ o virozama, a ne o bakterijskim infekcijama. Razumijem roditelje koji su u panici pa dovode djecu na Pedijatriju, no odrasli bi trebali znati da ako imaju povišenu temperaturu jedan dan ne moraju odmah dolaziti liječniku – kaže naša sugovornica, dodajući da se liječniku treba obratiti tek ako se temperatura ne spušta tri dana, odnosno ako se uz temperaturu pojavi kakav buran simptom. U svim ostalim slučajevima kod viroze, kaže nadalje, potrebno je piti puno tekućine kako bi se vlažila respiratorna sluznica, uzimati vitamin C, prozračivati prostore, a viroze će kroz nekoliko dana proći same od sebe. Također, uputno je, kaže naša sugovornica, virozu preležati, jer se lako može dogoditi da se vrati ako se tijelo ne "odmori" od virusa. Valja imati i na umu da su viroze prijelazne, tako da, primjerice, u slučaju da više osoba u kućanstvu ima virozu, lako može doći do prijenosa. Tome govori u prilog i činjenica da su razredi u školama, ali i skupine u vrtićima, ovih dana poluprazni upravo zbog raznih vrsta viroza koje ne jenjavaju od početka školske, odnosno vrtićke godine.
Da su bolesti prisutne bilo kao viroze ili bakterijske bolesti potvrđuje i mag. pharm. Marija Škrobar, voditeljica Centralne ljekarne Ljekarni Srce, dodajući da su nesvakidašnje gužve još od polovine rujna.
- Imam osjećaj da je svaki drugi čovjek u gradu bolestan – naglašava voditeljica dodajući da je itekako povećana potražnja za raznim sirupima, lijekovima protiv bolova, odnosno za sniženje temperature, potom kapima za nos, pa i antibioticima. Kaže kako toplo vrijeme pogoduje razvoju infekcije, što je vidljivo ne samo u toj nego i u drugim ljekarnama u gradu. Voditeljica Škrobar zaključuje da su, prema broju prodanih lijekova, najzastupljenije viroze, no brojni su i slučajevi komplikacija i bakterijskih infekcija, često sinusitisa i bronhitisa.
Marija Mihelić
VIROZNA BOLEST ILI BAKTERIJSKA INFEKCIJA?
Nepotreban dolazak liječniku čim se temperatura podigne nerijetko je rezultat neupućenosti građana u razliku između viroznih bolesti i bakterijske infekcije. Prema riječima voditeljice obiteljske medicine, dr. med. Nataše Stanišić, virus zahvati cijeli respiratorni sustav od nosa do dišnih puteva, grebe grlo, pojavljuje se suhi kašalj. Bakterija se "nasloni" na jedan dio, primjerice, uho ili grlo i potreban je antibiotik. Nadam se da će ovo pojašnjenje pridonijeti da se građani ne javljaju liječniku u slučaju viroza, kaže naša sugovornica.
uzročnik
TOPLO VRIJEME POGODUJE INFEKCIJAMA
Možda ste propustili...

PLANINARSKO DRUŠTVO ZANATLIJA

Ponovno na Podunavski pješački put u nedjelju

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike