Regija
OPĆINA KNEŽEVI VINOGRADI

Vinski maraton okuplja rekordan broj gostiju
Objavljeno 26. rujna, 2018.
Milijuni kuna posljednjih godina uloženih u infrastrukturu vezanu uz turizam, brojna događanja i zanimljive manifestacije, dokaz su da baranjska općina Kneževi Vinogradi svoju budućnost vidi u turizmu koji je, uz poljoprivredu, vrlo važna djelatnost. Etnoselo Karanac, RC Bazeni, vidikovac, stari beljski podrum, vinske ceste, brojni podrumi i gatori dio su ‘‘suljoške‘‘ turističke priče, čemu sigurno treba dodati vrijedne i gostoljubive domaćine te napore općinskih struktura. Sve zajedno čini dobitnu kombinaciju koju najbolje mogu prikazati i neki statistički pokazatelji. Sukladno eVisitoru, informacijskom sustavu za prijavu i odjavu turista, u prvih devet mjeseci ove godine u općini Kneževi Vinogradi zabilježeno je 4347 dolazaka i 6434 noćenja. U odnosu prema istom razdoblju prošle godine, broj dolazaka veći je za sedam, a noćenja za šest posto. Do kraja godine, tvrde tamošnji turistički djelatnici, broj dolazaka i noćenja bit će još veći. Kažu to zbog nekoliko razloga. Osim što je, na neki način, tek sada počela ‘‘kontinentalna sezona‘‘, bliže se i zanimljive jesensko-zimske manifestacije. Već u subotu, 29. rujna, naime, na programu je tradicionalni, 13. Vinski maraton, koji se ‘‘trči‘‘ zmajevačkim vinskim surducima. Opet će put Baranje i Zmajevca krenuti tisuće hedonista, avanturista, vinoljubaca i ljubitelja prirode iz cijele Hrvatske i inozemstva. U surducima će nastupiti brojne folklorne skupine i ulični svirači, svoja će vina ponuditi brojni baranjski vinari, a goste će dočekati i bogata gastroponuda. Organizirane će opet biti i posebne autobusne linije.
- Za maraton je sve spremno, sada preostaje samo da nas vrijeme posluži - kažu organizatori. Kako ističe Vedran Kramarić, načelnik Općine Kneževi Vinogradi, turizam je, uz poljoprivrednu, ono za što i od čega živi stanovništvo njegove općine.
- Ne tako mala izravna ulaganja u turizam pokazatelj su kako mislimo ozbiljno i kako neprestano radimo na gradnji turističke ponude - naglašava Kramarić, dodajući kako je sve ono što Općina Kneževi Vinogradi nudi teško riječima opisati. Stoga poziva sve da se osobno uvjere u blagodati njihove turističke ponude i iznenade osjetila prekrasnim pogledom, ukusnim autohtonim delicijama i vrhunskim vinima. Dakako, uz vrijedne i gostoljubive domaćine.
Ivica Getto
Očekuju 2500 maratonaca
Proklamirani je cilj Vinskog maratona u što kraćem roku obići dvadesetak vinskih podruma i u svakome popiti po decilitar vina, ali pravi je cilj druženje uz vrhunsku baranjsku vinsku kapljicu i uživanje u rustikalnoj atmosferi baranjskih gatora. Stoga vrlo malo ljudi maraton doživljava kao klasičnu utrku, jer im je žao što brže "pretrčati". Obično se, naime, zastaje u podrumu i gatoru gdje je dobra ekipa i atmosfera. Podsjetimo, prošle je godine na Vinskom maratonu sudjelovalo više od 1800 ‘‘maratonaca‘‘ s uplaćenom kotizacijom, a posjetitelja je bilo - dvostruko više. Nema razloga da tako ne bude i ove godine. Organizatori očekuju više od 2500 maratonaca, koje na stazi dugoj pet kilometara očekuje 27 podruma.
Možda ste propustili...

VUKOVAR PROSLAVLJA DAN GRADA

Koncerti, sport, domaća jela...

NA DEPONIJU U ŽUPANJI U 2023.

Stara ciglana: odložene su 17.704 tone otpada

Najčitanije iz rubrike