Dome slatki dome
SVJEŽAVAJUĆI UGOĐAJ

Otkvačeni ljetni efekti
Objavljeno 16. kolovoza, 2018.
Efektna transformacija doma u skladu s godišnjim dobima učinit će ga zanimljivim i osvježavajućim

Boje će u prostor unijeti brze i jasno vidljive promjene. Ljeto se veže uz dinamične boje poput žute, narančaste, ružičaste i crvene, ali i one smirujuće kao što je plava ili zelena.


Odabir boja ovisi o temperamentu osobe koja si preuređuje prostor. Osvježavajuće ljetne ugođaje u spavaću sobu unijet će nijanse zelene boje, i to dekorativnim detaljima, zidnim tapetama, posteljinom, zavjesama ili zastorima.
Temperamentne boje u skladu s ljetom unesite u dnevni boravak u obliku dekorativnih jastučića, taburea ili sagova manjih dimenzija koje ćete smjestiti ispod klub-stolića. Potpuno bijeli interijer dobit će posve novi ugođaj minimalnim kolorističkim intervencijama, koje se mogu vrlo jednostavno ukloniti i osloboditi prostor za stvaranje drukčijeg ugođaja. Intenzivne boje ostavljaju snažne dojmove u prostoru i mijenjaju karakter svakog prostora. Upravo zbog toga treba biti vrlo pažljiv u doziranju tih boja u interijeru, pogotovo ljeti, kada ga mogu previše dinamizirati i "zatopliti".
Tirkizno plava

Izuzetno osvježavajuće ugođaje u prostor unosi tirkizno plava. Za sve one koji ljeto u svom domu žele osjetiti isključivo kao osvježavajući ugođaj, preporučujemo baš tu boju iskoristiti u dnevnom boravku, prostoru u kojemu svi provode najveći dio slobodnog vremena kod kuće. Tirkizno plava će se odlično uklopiti u već postojeće boje u interijeru poput bijele, svih nijansi sive, crne, smeđe ili krem…

LED rasvjeta

Za postizanje osvježavajućih ljetnih ugođaja idealno će poslužiti LED rasvjeta. Iako se zbog pomanjkanja hrabrosti i funkcionalnih razloga najčešće ugrađuje bijelo svjetlo, odvažite se te ugradite svijetloplavo ili zeleno. Ledeni vizualni efekti koje stvara takva boja svjetla odlično se suprotstavljaju ljetnim vrućinama. Ledeni svjetlosni efekti preporučljivi su u svim dijelovima doma, osobito u kuhinji, u kojoj se temperatura dodatno diže zbog pripreme hrane.

Južno voće

Efektnu transformaciju kuhinje u vedar i osvježavajući prostor postići ćete dekoracijama od južnog voća poput limuna ili naranče te sezonskim začinskim biljkama. Zelenilo u prostoru kuhinje nije često zbog funkcionalnosti i održavanja tog prostora, no jednostavnom intervencijom s biljkama koje zapravo pripadaju tom prostoru potpuno ćete ga transformirati i učiniti osvježavajućim za boravak.

Viseće sjedalice

Ako ste spremni za otkvačenu ljetnu intervenciju u domu, oslobodite kutak doma ili terase gdje ćete smjestiti atraktivne viseće sjedalice s jastučićima, koje svojom udobnošću i mogućnošću opuštanja mogu nadomjestiti ležaljke ili fotelje. Takvom intervencijom naglašeno unosite dašak ljeta u prostor, a radi konačnog ugođaja isti kutak ispunite zelenilom, dekorativnim svjetiljkama i svim ostalim detaljima koji će ga učiniti posebnim.

Šljunak

Dio doma u kojemu svatko provodi znatan dio vremena je kupaonica. Kako biste i u nju unijeli ljetne ugođaje, posvetite joj se na poseban način. Dekorativni detalji pomoći će u mijenjanju karaktera tog prostora, ali je poseban dekorativni element, koji podsjeća na plažu i more, šljunak. Preporučujemo primjenu krupnijeg šljunka, tj. kamenja, ako ga planirate smjestiti na dio podne površine, i to zbog jednostavnijeg održavanja. No, šljunak možete postaviti i na dio zidne površine uz tuš-kabinu, ležeću kadu ili neku drugu slobodnu površinu. Podloga mora biti vodootporna, a možete ju aplicirati na postojeći zidnu oblogu kao privremenu.
Efekte ljeta možete unijeti na različite načine u prostor. Koliko će biti uspješni i originalni, ovisi o vašoj želji za promjenom, kao i o maštovitosti. Vrijeme je praznika i godišnjih odmora, dakle pravo vrijeme za kreativnost i promjene koje će vas osvježiti u vrućim ljetnim danima.
Prostor s novim detaljima stvara nove prostorne doživljaje, pa se stoga prepustite mašti kako biste ovog ljeta uživali u svom domu na osvježavajući način.
Monika Galović Rolich, dipl.ing.arh.
Za ljeto, šareno i raznovrsno
Kronično ste iscrpljeni, napeti, boli vas glava, razdražljivi ste? Vaše tijelo daje nam do znanja da je vrijeme za odmor i prekid aktivnosti koje su vas izbacile iz ravnoteže. Marcel Proust mudro je napisao da “prava čarolija nije u traganju za novim zemljama, već u gledanju novim očima!” što znači da ako ipak krećete na ljetovanje ili ćete se jednostavno zadržati na nekom gradskom kupalištu, najvažnije je da se dobro odmorite, posvetite sebi i obitelji, voljenim osobama i prijateljima. Uživajte u naoko malim stvarima i pripremite se za jesen. Godišnji odmor nije maraton s kojeg ćete se vratiti još umorniji, a to znači da ni u čemu ne pretjerujete! Pozornost treba pokloniti i načinu putovanja i nikako nemojte zaboraviti, uz sva osvježenja, bezreceptni lijek koji uspješno otklanja neugodne simptome. Posve će ukloniti vrtoglavicu i mučninu bez obzira na to putujete li automobilom, autobusom, vlakom, zrakoplovom ili brodom. Haljinice, hlače, majice, cipele, torbe, oprema za plažu, kozmetika, nešto staro, nešto novo i spremni ste za polazak. Preporuka psihologa je da na odmoru zaboravite posao i budete jednostavno lijeni. Neobavezno se izležavajte i zabavljajte, čavrljajte, drijemajte, čitajte, a da pri tome ne mislite kako vam uludo prolazi godišnji odmor.
Raj na balkonu
Kombinacija petunija, pelargonija, patuljastih cinija, fuksija, sličnih ili kontrastnih boja vrlo je efektna. Koliko god balkon bio mali, uvijek se može naći mjesta za nekoliko lončanica, mali stol i dvije sjedalice, mjesto na kojem ćete uživati u ispijanju jutarnjih kava i čitanju novina. Uz malo mašte, svaki balkon ili terasa, bez obzira na položaj i veličinu, mogu se pretvoriti u mali raj.

Rasvjeta će također pridonijeti pravom ugođaju na balkonu. Odaberite rasvjetu koja će vas opuštati i nikako ne zaboravite na romantičnu svjetlost svijeća. Želite li imati intiman prostor zaklonjen od znatiželjnih pogleda, odaberite visoke biljke koje se postavljaju uz ogradu, a nalazi li se vaš balkon u najbližem susjedstvu s drugim balkonom ili susjednom zgradom, uz pomoć penjačica kao što su bršljan, ruža penjačica ili mirisna grahorica, možete imati zelenocvjetni i mirisni paravan.
Efekte ljeta možete unijeti na različite načine u prostor. Koliko će biti uspješni i originalni, ovisi o vašoj želji za promjenom
Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

VIŠE VOLI VRUĆINU NEGO HLADNOĆU

Begonija ima više od 1800 vrsta

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

Najčitanije iz rubrike