Osijek
VRAĆANJE SJAJA ZGRADI KNJIŽNICE

Nastavlja se obnova secesijske ograde
Objavljeno 9. srpnja, 2018.
Početkom ovog tjedna nastavljeno je uređenje i sanacija ograde oko središnje zgrade Gradske i sveučilišne knjižnice, odnosno objekta poznatijeg kao kuća Gillming - Hengel kojim počinje secesijski niz Europske avenije. Naime, prošle godine uređena je zapadna strana ograde, a sada se pristupilo južnoj strani.
Za izvođače radova izabrana je osječka tvrtka Turkalj Meister, čijom je izvedbom, kako neslužbeno doznajemo, posebno zadovoljan Konzervatorski odjel u Osijeku. Naime, ovaj projekt i financira upravo Ministarstvo kulture, i to sa 100.000 kuna, a isti iznos daje i Grad Osijek. U GISKO-u napominju kako se nadaju da bi se sljedeće godine konačno moglo pristupiti i uređenju pročelja ove secesijske ljepotice.
Podsjetimo, izgradnja ove, nekada obiteljske kuće, završena je prije točno 112 godina, točnije 1906. Prije izgradnje kuće na sjeveroistočnom uglu današnje Europske avenije i Radićeve ulice (nekada Chavrakove ulice i produženja Kolodvorske ulice) nalazila se stara tramvajska remiza. Inače, recimo kako Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek ima više od 12.000 korisnika. Značajan problem problem te ustanove prije svega jest nedostatak prostora. Gradi se novi objekt Sveučilišne knjižnice, a Gradska će izgleda još neko vrijeme morati pričekati. GISKO trenutno ima pola milijuna građe, a svaki dan pristiže nova. Najveći problem Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku je zatvoreno spremište s obzirom na to da ova knjižnica od 1961. prima obvezni primjerak Republike Hrvatske, što se čuva kao arhivski primjerak. Zaljubljenici u knjige vjeruju kako će se uskoro pronaći neko rješenje za buduću zgradu Gradske knjižnice koja bi trebala biti suvremeni i prekrasan prostor koji će pružiti svojim korisnicima sve ono što bi im pružio sjajan dnevni boravak. N. Z. Eberhard
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike