Regija
MLJEKARIMA PREDSTAVLJENA PODMJERA

Potpore za preradu mlijeka u sirove
Objavljeno 16. lipnja, 2018.

VINKOVCI

Predstavljene su podmjere 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, tipa operacije 4.2.1 Povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima – objekti malog kapaciteta za preradu mlijeka.

- Ova se podmjera odnosi na sve proizvođače i sva mala gospodarstva koja žele prerađivati mlijeko u sirove. Kako je ukupna alokacija oko 75 milijuna kuna, sredstava ima dosta. Na području Vukovarsko-srijemske županije pet je gospodarstava koja su iskazala želju da idu u legalizaciju proizvodnje. Ona već imaju proizvodnju, ali nisu legalna na tržištu. Naš je korak da ohrabrimo proizvođače da zatraže tehnološki elaborat od Agronomskog fakulteta u Zagrebu i na temelju tog elaborata izrade svoj projektni zadatak koji će kandidirati nadležnim tijelima. Moraju znati točno koju investiciju trebaju za koji dio na objektu, odnosno za rekonstrukciju, adaptaciju i opremanje kako bi u konačnici bili zadovoljni svojom proizvodnjom - rekao je Andrija Matić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji ima 10.000 krava, no činjenica je, kako kaže Matić, da je smanjen broj malih gospodarstava koja su se bavila proizvodnjom mlijeka. Nekada je u županiji, podsjetio je, bilo 16.000 krava.

- Velik je problem što su mali proizvođači odustali od proizvodnje mlijeka, nemamo potencijal koji je nekad bio, a skloni su ići u tov junadi - rekao je Matić.

Među proizvođačima mlijeka na predstavljanju podmjera bila je i Anka Lomjansky Perković iz Iloka.

- Mi imamo 60 krava i dnevna je razina proizvodnje oko tisuću litara mlijeka. Mlijeko nam otkupljuje Vindija, a pravimo i sirove. Želimo napraviti siranu kako bismo pravili sir u većim količinama i proizvodili ga za prodaju. Ovom prezentacijom željeli smo doznati koliko možemo dobiti nepovratnih sredstava i koliki su ukupni troškovi gradnje sirane - rekla je Lomjansky Perković.

Vrijednost potpore po projektu je od 15.000 eura do 1.000.000 eura, a najviša vrijednost po projektu za korisnike početnike do 200.000 eura. Početnik je korisnik koji u trenutku objave natječaja posluje u preradi kraće od dvije godine. Intenzitet potpore po projektu iznosi 50 posto ukupnih prihvatljivih troškova. Mario Kokaj

Možda ste propustili...

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

AKCIJOM “DRAGOVOLJCI ZA NAJMLAĐE”

UDVDR Slatina prikupio je novac za analizator CRP-a

U AKCIJI 1200 SUDIONIKA

Čistili Belišće

Najčitanije iz rubrike