Regija
MIRKO DUSPARA, GRADONAČELNIK SL.BRODA

Nastavljamo razvoj grada kroz vlastite projekte, ali i uz pomoć EU fondova
Objavljeno 16. svibnja, 2018.

Dan grada je prilika za osvrt na proteklo razdoblje. Na nove projekte, sve ono što ste ostvarili u posljednjih godinu dana, ali i tek planirano. Kakav je danas život u Slavonskom Brodu?

- Slavonski Brod je danas grad u kojem mladi imaju uvjete za život i zasnivanje obitelji. Grad koji je otvoren prema investitorima, jedan od najtransparentnijih gradova u Hrvatskoj. Grad s novim i obnovljenim školama i vrtićima, grad koji je primjer u zaštiti okoliša, unatoč ozbiljnim problemima s kojima se već godinama borimo na ovom području, grad koji ulaže u sport, kulturu i kvalitetu života svojih sugrađana. To dokazuju i projekti koje smo ostvarili u posljednjih godinu dana. Bilo da je riječ o izgradnji novog prostora za brodske kajakaše i drugim ulaganjima na području sporta, novoj zgradi mjesnog doma najvećeg gradskog mjesnog odbora, MO “Dr. Ante Starčević”, novoj modernoj sportskoj dvorani OŠ “Hugo Badalić” koju su dobili učenici na Jelasu, novosagrađenom vrtiću “Potjeh” u Naselju Budainki ili novim cestama, pješačkim stazama i energetski učinkovitoj javnoj rasvjeti, u čiju izgradnju svake godine ulažemo značajna sredstva.

Slavonski Brod danas je i jedan od sedam gradova koji će dobiti dio od 345 milijuna eura kroz ITU mehanizam, a to znači nove razvojne projekte za naš grad poput gradnje inovacijskog inkubatora u Slavonskom Brodu, rekonstrukcije toplovoda u naseljima Slavonija I i II, što će donijeti velike uštede građanima, te gradnje Kuće tambure - Slavonske notne bajke. Svake godine planiramo nove projekte i radimo na njima, a u izradu proračuna uključujemo naše sugrađane. Zato što znamo što možemo, unatoč okolnostima na državnoj razini na koje ne možemo utjecati, napraviti na lokalnoj razini da ovaj grad iz godine u godinu bude razvijeniji.

Mlade obitelji

Kada je riječ o novim projektima, ove ste godine poseban naglasak stavili na mlade obitelji. Na koji način im olakšavate život u Slavonskom Brodu?

- Jedan smo od prvih gradova u Hrvatskoj koji roditelje daruje potrebnom opremom za prvo dijete u vrijednosti od 5000 kuna. Ove smo godine dodatno povećali iznos jednokratnih naknada za novorođenčad, a svim roditeljima s područja grada, čija su djeca rođena u 2017. godini, krajem godine isplaćene su i “božićnice” za dijete u iznosu od 750,00 kuna.

Kroz dva nova projekta mladima pomažemo i u rješavanju stambenog pitanja. Sagradili smo dvije stambene zgrade u Ulici Vida Došena predviđene za davanje u najam po povoljnijim tržišnim uvjetima, a mlade obitelji danas na gradskim zemljištima mogu ostvariti i pravo građenja obiteljskih kuća. To znači da imaju mogućnost svojevrsnog zakupa gradskog zemljišta za potrebe gradnje obiteljske kuće na razdoblje od 99 godina, što plaćaju oko 100 kuna mjesečno, a nakon deset godina zemljište mogu i otkupiti od Grada. Do sada smo sklopili dvadeset ovakvih ugovora.

Želimo da roditelji budu zadovoljni uvjetima koja njihova djeca imaju u gradskim školama i vrtićima. Zato smo u posljednjih osam godina samo za gradnju i obnovu dječjih vrtića izdvojili više od 25 milijuna kuna. Do sada smo izgradili više od 3000 kvadrata novog vrtićkog prostora i energetski obnovili pet dječjih vrtića. Ove godine planiramo sagraditi još dva. Uz pomoć nepovratnih europskih sredstava kroz projekt “Lunchbox” osigurali smo i besplatnu prehranu za gotovo 1400 učenika gradskih osnovnih škola. Učenicima subvencioniramo prijevoz do škole, a ove godine ćemo izdvojiti i 1,1 milijun kuna za financiranje školskih udžbenika. Sve gradske osnovne škole danas imaju program produženog boravka koji Grad sufinancira. Kroz sve ove mjere nastojimo pomoći obiteljima, smanjiti im troškove u rješavanju onih najvažnijih životnih pitanja te da postanu svjesni kako mogu računati na pomoć Grada.

Prioritetni projekti

Kada je riječ o novim projektima, koji su prioriteti u ovoj godini?

- Naš je cilj u 2018. godini stvoriti što bolje uvjete života za naše sugrađane, s posebnim naglaskom na mlade obitelji. Tako želimo potaknuti pozitivne demografske trendove i privući mlade i iz drugih dijelova Hrvatske. Nastavit ćemo projekt gradnje gradskih stanova za mlade obitelji, za što smo ove godine predvidjeli iznos od 5 milijuna kuna, te gradskih zemljišta za mlade obitelji kako bismo im omogućili da lakše dođu do prve nekretnine. I dalje ćemo nadograđivati i energetski obnavljati gradske škole i vrtiće, za što smo ove godine predvidjeli iznos od 9 milijuna kuna. Ove godine planirana je i gradnja i opremanje dvodijelne školsko-sportske dvorane najveće gradske osnovne škole, OŠ “Bogoslav Šulek”, kao prva faza uvođenja u jednosmjenski način rada, te gradnja dvaju novih gradskih dječjih vrtića - jednog na području MO “Dr. Ante Starčević” te prvog sportskog dječjeg vrtića u prostoru dvorane “Sokol”.

Proračunom za ovu godinu planirana je i gradnja novog društvenog doma na području MO Kolonija, a nastavljamo i radove na gradnji novog, modernog prostora za brodske kajakaše te izgradnju nogometnog igrališta NK Podvinje. Gradnja društvenog doma u Romskom naselju te obnova Planinarskog doma projekti su planirani uz sufinanciranje kroz EU fondove. Ove godine na području Slavonskog Broda planirani su 11,9 milijuna kuna vrijedni radovi na gradnji i rekonstrukciji cesta, pješačkih staza i javne rasvjete, i to u duljini od ukupno 22,9 kilometra.

Kako bismo i dalje radili na stvaranju što boljih uvjeta za poduzetnike i investitore, Grad je prijavio projekt inovacijskog inkubatora kroz ITU mehanizam ukupne vrijednosti 1,8 milijuna eura, a u 2018. godini za pokretanje projekta inovacijskog inkubatora InnoBrod predviđena su sredstva u iznosu od 7,5 milijuna kuna.

Što bi ste poručili svojim sugrađanima u povodu Dana grada?

- Na svoje sam sugrađane iznimno ponosan zato što još od vremena Domovinskog rata pokazuju da su uvijek i u svakoj situaciji spremni izboriti se sa svim nedaćama i problemima. U svakoj smo situaciji pronašli rješenje, što smo opet pokazali i prije mjesec i pol nakon ekološke katastrofe i zagađenja vode. Brođani se znaju izboriti s teškim situacijama i niti jedna politika do sada nije uspjela zasjeniti njihovo zajedništvo kada je situacija ozbiljna. Vjerujem da je naša snaga upravo u tome što uvijek pronađemo rješenje za probleme s kojima smo suočeni. Zato Brođani i znaju prepoznati naš rad i trud sve ove godine, jer i sami znaju koliko je to ponekad bilo teško baš zbog okolnosti na koje nismo mogli utjecati. Povjerenje i potpora takvih ljudi nešto je najvrjednije što možete imati.

Država nije ništa napravila za čist zrak, mi ćemo pronaći način

Jedan od najvećih ekoloških izazova koji već godinama stoji pred Slavonskim Brodom jest zagađenje zraka zbog rada Rafinerije, a prije mjesec i pol građani su pretrpjeli i zagađenje vode nakon puknuća produktovoda. Kako vidite rješenje ovakve situacije?

- Građani Slavonskog Broda nisu odgovorni za probleme s kojima žive već godinama, ali kao Grad ćemo napraviti sve što možemo kako bismo im osigurali čist zrak i okoliš. Možda ne možemo utjecati na modernizaciju Rafinerije. Pokazalo se da, nažalost, to nisu u stanju ni nadležno ministarstvo ni Vlada RH. Baš zato što država nije ništa napravila u vezi s tim, mi ćemo pronaći način. Na tome već radimo, a nadležna ministarstva već smo nekoliko puta upoznali s onim što se može napraviti kako bi se generalno smanjilo onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu. Jedan od načina je smanjenjem onečišćenja zraka od prometa budući da je Akcijski plan poboljšanja kvalitete zraka potvrdio da dio onečišćenja prouzročuje upravo promet na autocesti A3 koja prolazi kroz grad. Drugi prijedlog odnosi se na poseban kriterij za građane Slavonskog Broda prilikom kandidiranja na natječaje za energetsku obnovu obiteljskih kuća i promjenu ložišta. Nemoguće je da građani Slavonskog Broda, grada koji se bori s najvećim ekološkim problemom, imaju isti status kao građani svih drugih gradova kada je riječ o energetskoj obnovi kuća i zgrada.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana