Osijek
PONOS MEDICINSKE ŠKOLE

Dejan Žitnjak najbolji je medicinski tehničar opće njege u Hrvatskoj
Objavljeno 11. svibnja, 2018.
S čak 90 od ukupno 100 mogućih bodova koje je zaradio rješavajući teorijski i praktični dio, pomeo je konkurenciju

Svaka je škola ponosna kada može reći da u njezinim klupama sjedi državni prvak, a osječka Medicinska škola može se pohvaliti da državnog prvaka natjecanja Schola Medica ima već treću godinu zaredom. Dejan Žitnjak, učenik 4.s2 razreda, u Zadru se od 23. do 25. travnja 2018. natjecao u kategoriji medicinska sestra opće njege / medicinski tehničar opće njege i uvjerljivo pobijedio.

S čak 90 od ukupno 100 mogućih bodova koje je zaradio rješavajući teorijski i praktični dio ispita, pomeo je konkurenciju. Ukupno se osam učenika u toj kategoriji uspjelo plasirati na državnu razinu, a 10 u kategoriji i dentalni tehničar/tehničarka.

- Nekako sam očekivao da ću se naći u prva tri mjesta, ali ne mogu reći da sam očekivao pobjedu. Imao sam i veliku odgovornost, jer su prethodne dvije godine učenici naše škole bili prvaci – kaže Dejan kojega je za natjecanje dva mjeseca pripremala mentorica Marija Maras, mag. med. techn., uz pomoć dviju nastavnica strukovnih predmeta - Maje Carević i Martine Tot.

- Natjecanje je bilo iz četiri predmeta – Zdravstvena njega (opća), Opća načela zdravlja i njege, Zdravstvena njega djeteta i adolescenta te Etika u sestrinstvu. Najprije su polagali pismeni ispit, nakon čega je bila provjera vještina na praktičnom zadatku. Činjenica da je drugoplasirani imao 74, a trećeplasirani 69 bodova govori koliko je zaslužio pobjedu – kaže Maras. O Dejanu priča samo u superlativima.

- Iznimno je odgovoran, vrijedan i marljiv učenik. Uvijek dolazi pripremljen, bio je užitak raditi s njim – kaže mentorica. Zahvaljujući tituli državnog prvaka, Dejan je ostvario izravan upis na Studij sestrinstva nakon što završi 5. razred. Ipak, Medicina je njegov životni san.

- Volim taj posao i želim pomagati ljudima. Mislim da je najveća vrijednost to što imamo mogućnost usrećiti ljude kada se nalaze u najtežim trenutcima – kaže Dejan. Natjecanje je održano u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i Medicinske škole Ante Kuzmanića Zadar.

Jasenka PEJAKOVIĆ

Renata Gal

prof. ravnateljica Medicinske škole

- Iznimno je teško postići ovakav vrhunski rezultat dvije godine zaredom, a pogotovo tri. Uvijek smo bili pri vrhu i prijašnjih godina, a posljednje tri godine pokazuju izniman trud i kvalitetu naših učenika. Drago nam je kad rezultati pokažu da oni odskaču od drugih učenika i da to bude prepoznato na razini cijele države. Povjerenstvo je posebno pohvalilo Dejana na kojega smo izuzetno ponosni, rekavši da se zaista istaknuo pokazanim znanjem i vještinama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike