TvObzor
ELYES GABEL

Uloga računalnog genija donijela mu je veliku ljubav
Objavljeno 13. travnja, 2018.

Kad cijelo desetljeće snimaš manje projekte, mora ti se osmjehnuti sreća. Nepisano je to pravilo, ali dogodilo se simpatičnom britanskom glumcu Elyesu Gabelu kojeg smo zapazili u “Obitelji Borgija” i “Igri prijestolja” dok ga nije proslavila CBS-ova hit-serija “Škorpion” koju u reprizama ponovno gledamo na Doma TV-u. Rođen je u Westminsteru (London) i neko vrijeme živio u Kanadi, ali se vratio u Veliku Britaniju preselivši se u Manchester.

Pohađao je katoličku školu, a paralelno s tim i glumačke radionice, ali ispisao se kako bi imao vremena za snimanje humoristične serije “I Love Mummy”. Godine 2004. počeo je snimati dugovječnu britansku medicinsku dramu “Casualty”, a već sljedeće godine nominiran je kao najbolji mladi glumac za prestižnu nagradu NTA, britanski pandan Emmyjima. Seriju, koja danas traje već 32 godine, napustio je 2007. kako bi ganjao nove glumačke izazove, ali i fokusirao se na snimanja sa svojim bendom.

Šarolike uloge

U sljedećih nekoliko godina igrao je vrlo šarolike uloge – svećenika u seriji “Apparitions”, zombija u horor-seriji “Dead Set”, nastavnika tjelesnog u teen-seriji “Waterloo Road”, zatim policajca, princa, tjelohranitelja i detektiva. Od 2014. igra glavnu ulogu računalnog genija Waltera O'Briena u seriji “Škorpion”, zahvaljujući kojoj mu se dogodila i velika ljubav, kad upoznao kolegicu Katharine McPhee i počeo izlaziti s njom. No, ljubav je potrajala samo dvije godine pa je Elyes sada otvoren za novu romansu. Do tada, u nastavku donosimo sve o tome kako je dobio ulogu u “Škorpionu” i kako se za nju pripremao.

Koliko se glavna uloga u američkoj seriji razlikuje od one u britanskoj?

- Zapravo, nikad nisam imao glavnu ulogu u britanskoj seriji pa ne mogu baš uspoređivati. Igrao sam samo važnije sporedne uloge, ali to nije ista stvar.

Kako ste se uključili u cijelu tu priču zvanu “Škorpion”?

- Početkom te godine radio sam u New Yorku na jednom filmu, kad mi je agent javio da će se održavati audicije za novu CBS-ovu seriju. Poslao sam svoju snimku, a onda mi se redatelj javio i rekao da sam kao stvoren za ulogu Waltera O'Briena. Dugo smo razgovarali i raspravljali, priključili su nam se u tome i producenti, i u konačnici smo dogovorili nekakav uzorak kako bi to sve trebalo izgledati. Drago mi je što sam dobio priliku raditi s odličnom ekipom koja istražuje najbolje kvalitete svega što serija donosi i što smo vrlo brzo našli zajednički jezik.

Nada i emocije

Kako biste opisali svoj lik?

- Ono što me doista zainteresiralo i privuklo da se obvežem na neki projekt koji će potencijalno potrajati godinama su suosjećanje, nada i emocije. Walter je nesvjesno odgovoran za ubojstvo dvije tisuće civila u Iraku. Kad nosite takav teret na leđima, to je nešto ozbiljno. Međutim, ne bih se složio da je štreberko kako mnogi govore. Walter i njegov tim rješavaju probleme koje drugi ne razumiju, stoga bih to što oni rade opisao kao – cool.

Jeste li išta morali istraživati kako biste utjelovili Waltera?

- Walter O'Brien je momak iz stvarnog života, zbog toga ga i smatram iznimno zanimljivim. Proveo sam mnogo vremena razgovarajući s njim, ali i neko vrijeme samo ga promatrajući. Ne na neki čudan način, nego onako kako poslodavac promatra nekoga na razgovoru za posao, ako vam to ima smisla.

Govorite li svojim prirodnim naglaskom ili kroz Waltera ipak upotrebljavate američki?

- Govorim američkim naglaskom. Nastojim se malo poigrati s naglaskom, jer je Walter zapravo Irac, i ako ga upoznate, vidjet ćete da ima malo američkog naglaska, ali u osnovi je irski. Stoga sam odlučio suptilno ubaciti mrvicu irskog naglaska, imajući na umu to da ga šira publika ipak mora razumjeti.

Pripremio: Adrian ANDREJEK

Škorpion Doma TV, ponedjeljak - petak, 22.20 sati

OSOBNA ISKAZNICA

IME I PREZIME:

Elyes Cherif Gabel

DATUM ROĐENJA:

8. svibnja 1983.

MJESTO ROĐENJA:

Westminster, London

LJUBAVNI STATUS:

slobodan

Možda ste propustili...

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

U KINIMA ZAIGRAO KRIMINALISTIČKI TRILER “UBOJITA SJEĆANJA”

Russell Crowe u misteriju potrage za ubojicom

Najčitanije iz rubrike