Regija
POČINJE REKONSTRUKCIJA CESTE

Do Jankovca - asfaltom
Objavljeno 11. travnja, 2018.

SLATINSKI DRENOVAC

U ponedjeljak, 16. travnja, od 14 sati počet će radovi na rekonstrukciji dijela županijske ceste ŽC 4253, dionica Slatinski Drenovac – Jankovac – granica Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Tako će do ljeta 2019. godine mnogobrojni turisti koji pohode Papuk do Jankovca moći asfaltiranom cestom. Vrijednost radova iznosi 19.312.466,25 kuna.

– Ovo je dio projekta Geopriče UNESCO Geoparka Papuk, ukupne vrijednosti oko 90 milijuna kuna, u sklopu kojeg će Voćin dobiti multimedijalni Geo info centar, a uz niz ostalih sadržaja obnovit će se cesta do Jankovca, odnosno do granice s Požeško-slavonskom županijom. Asfaltiranjem ove ceste značajno će se povećati broj dolazaka turista na Jankovac, u Park prirode Papuk, ali i cijelu Virovitičko-podravsku te Požeško-slavonsku županiju, jer će turističke destinacije na ovom području biti puno dostupnije – rekao je virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

Duljina ceste je 9,1 kilometar. Prvo će se obavljati radovi na odvodnji i uređenju mostova, a na kraju će slijediti asfaltiranje. Postojeća širina makadamskog kolnika iznosi četiri metra, a ona će nakon rekonstrukcije biti pet metara od Slatinskog Drenovca do Jankovca te 4,5 metara od Jankovca do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. U sklopu radova bit će riješeno pitanje odvodnje, izradom drenaže i rigola cijelom dužinom trase. Zamijenit će se i popraviti 40 cijevnih cestovnih propusta te osam mostova s uređenim uljevima i izljevima. Pri izvedbi radova nastojat će se što manje zadirati u okoliš kako bi se očuvale prirodne ljepote Parka prirode Papuk. Osim toga, pri rekonstrukciji će se izraditi i potporni zidovi, kao i odbojne ograde.

Park prirode Papuk prijavitelj je projekta u partnerstvu sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko-podravske županije. To je do sada najveći projektni prijedlog odobren u ovom dijelu Hrvatske. Studiju izvodljivosti i prijavnu dokumentaciju izradila je VIDRA županijska agencija za regionalni razvoj, a potporu njegovoj realizaciji dali su i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU-a Tomislav Petric i saborski zastupnik Josip Đakić. Izvođači radova su zajednica ponuditelja Osijek Koteks i Gravia Osijek. V. Grgurić

Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

OSNOVNA ŠKOLA DOBRIŠA CESARIĆ POŽEGA

Čestitka učenika za Dan planeta Zemlje

Najčitanije iz rubrike