Osijek
TRIBINA O UGRADNJI DIZALA

Hrelja: Ovu priliku
ne bi smjeli propustiti!
Objavljeno 23. ožujka, 2018.

Hrvatska Vlada treba izmijeniti operativni program konkurentnosti i kohezije fondova EU-a koji je u izradi te obavezno ugraditi i iznos od 536 milijuna eura za sufinanciranje troškova ugradnje najmanje 13.500 dizala u višeetažne stambene objekte u RH sredstvima Europske unije, kao i objaviti poziv s isključivim ciljem ugradnje dizala u navedene stambene objekte.

Rekao je to jučer saborski zastupnik Silvano Hrelja na Tribini o mogućnostima ugradnje dizala u višestambene zgrade, koju je organizirala osječka podružnica Hrvatske stranke umirovljenika u prostorijama GČ-a Gornji Grad. Uz Hrelju, nazočili su i europska parlamentarka Biljana Borzan te Želimir Manenica, predsjednik Koordinacijskog odbora društava HP i HT umirovljenika Hrvatske, a uime Grada Osijeka sudjelovali su dogradonačelnik Boris Piližota te prvi potpredsjednik gradskog vijeća Drago Šerić.

- To je kompleksan problem, no Hrvatska ima priliku koju ne bi smjela propustiti i treba nastojati da se projekt ugradnje dizala sufinancira u 85-postotnom iznosu sredstvima Europske unije - naglasio je Hrelja. Kako je u Osijeku otprilike 800 zgrada od četiri do sedam katova u kojima nema dizala te otprilike 900 zgrada do tri kata također bez dizala, najavljena je mogućnost sufinanciranja iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 80 posto troškova, što je izuzetno povoljan trenutak koji treba iskoristiti. S tim se složio i Piližota, dodajući da bi ugradnja dizala pomogla ne samo starijima nego i invalidima te obiteljima s malom djecom.

- Apeliramo na Vladu da promijeni operativni plan povlačenja sredstava iz EU-a. Ne samo da bi od dizala imali korist sami stanari nego bi i građevinari imali posla zbog izvođenja radova, odnosno ugradnje, te održavanja i servisiranja dizala, a u konačnici bi došlo i do povećanja vrijednosti stana - dodao je Piližota. M. Mihelić

Marija MIHELIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike