Dome slatki dome
TRAJNICE

Dijeljenje korijena
Objavljeno 8. ožujka, 2018.

Višegodišnje biljke s vremenom postaju sve veće. Neki bi očekivali da će s vremenom postajati ljepše, međutim one gube na svojoj ljepoti. Tada je vrijeme da ih podijelite na više pojedinačnih biljaka. Na taj ćete način ne samo dobiti nove biljke nego ćete postojećima zadržati formu i omogućiti zdraviji rast.

Razmnožavanje višegodišnjih biljaka vegetativnim putem, dijeljenjem korijena, jeftin je način da dobijete nove biljke. Većina višegodišnjih biljaka zahtijeva dijeljenje svakih tri do pet godina. Jedan od simptoma da je biljkama potrebno dijeljenje korijena je prestanak cvjetanja i znatno manji cvjetovi iako biljke cvjetaju. Kada je najbolje vrijeme za dijeljenje korijena? Višegodišne biljke koje cvjetaju u proljeće podijelite u jesen, a one koje cvjetaju u jesen podijelite u proljeće. Ukrasne trave podijelite u rano proljeće. Ako dijelite biljke u jesen, uzmite u obzir da ćete to morati učiniti najmanje mjesec i pol dana prije prvog mraza. Idealna situacija i u jesen i u proljeće je kada je temperatura tla veća od temperature zraka. Ovakva situacija ohrabruje biljku na rast korijena a usporava rast nadzemnih izdanaka. Mlade biljke zahtijevaju dosta vode nakon što ih posadite, pa bez obzira na to koje vrijeme za dijeljenje korijena odaberete, imajte poslije vremena brinuti se o novim biljkama.

Nikako nemojte propustiti da s vremena na vrijeme obavite dijeljenje svojih biljaka. Tako ćete ne samo dobiti besplatne nove biljke nego ćete imati i materijal za razmjenu s drugim ljubiteljima vrtlarstva.J.Kn.

Možda ste propustili...

ČIST I ORGANIZIRAN

Dobra preglednost u hladnjaku

NARCISE CVATU SAMO JEDNOM U SEZONI

Idealan cvijet za početnike

Najčitanije iz rubrike