TvObzor
NOVA IMENA INMUSICA U ZAGREBU

Indie pioniri Interpol premijerno pred hrvatskom publikom
Objavljeno 23. veljače, 2018.
Predvodnici njujorškog postpunk-zvuka i jedan od najcjenjenijih indie rockera 21. stoljeca pridružuju se impresivnom glazbenom programu INmusic festivala #13

Američki bend Interpol su već s prvim koracima na njujorškoj sceni početkom novog milenija suvereno zauzeli poziciju predvodnika indie revolucije koja će promijeniti globalnu glazbenu scenu za generacije koje su uslijedile. Uz The Strokes, Yeah Yeah Yeahs i cijeli spektar rock-sastava iz drugih krajeva SAD-a, Interpol je i petnaestak godina nakon proboja na međunarodnu scenu ostao jedan od najcjenjenijih i najaktivnijih sastava postpunk i indie rock-revivala na prijelazu tisućljeća. Interpol su 1997. godine u New Yorku osnovali Paul Banks, Daniel Kessler, Carlos Dengler i Greg Drudy, kojega je već 2000. na mjestu bubnjara zamijenio Sam Fogarino. U jeku bujajuće nove njujorške scene, Interpol 2002. godine izdaju svoj studijski prvijenac “Turn On The Bright Lights”, koji će i petnaest godina nakon izdanja biti prepoznat kao album koji je obilježio prve generacije millenialsa i postao amblem najuspješnije američke rock-scene od Seattleove grunge ere s početka devedesetih. Kreativnu snagu i specifičnost zvuka, s neskrivenim utjecajem Joy Divisiona i mračnog introvertiranog svijeta postpunka predstavljenu na debitantskom albumu Interpol su uspješno pretočili i istraživali i u iduća četiri hvaljena studijska albuma – “Antics” (2005.), “Our Love To Admire”(2007.), “Interpol” (2010.) i “El Pintor” (2014.) godine.

Odlaskom basista Carlosa Denglera 2010. nakon završetka četvrtog albuma, Interpol odlazi na četverogodišnju stanku prije izdavanja petog albuma, a članovi benda okreću se nizu soloprojekata. Prošle godine Interpol je svjetskom turnejom obilježio petnaestu obljetnicu izlaska njihovog sada već kultnog prvijenca “Turn On The Bright Lights”, uz najavu rada na šestom studijskom albumu koji je najavljen za ovu godinu. Uz samo dva potvrđena nastupa u Velikoj Britaniji, premijerni nastup Interpola u Hrvatskoj na INmusic festivalu #13 jedan je od rijetkih nastupa ovih indie miljenika najavljenih za 2018. godinu. (N.K.)

 
ISLANDSKI FEMME HIP-HOP KOLEKTIV

l Reykjavíkurdætur, ili u doslovnom prijevodu ''kćeri Reykjavika'', ženski je rap sastav s Islanda koji šokira i impresionira već samom pojavom na pozornici. Reykjavíkurdætur osnovale su tri djevojke 2013. godine, a broj članica ovog neobičnog sastava u međuvremenu se popeo na šesnaest. Dinamične su Islanđanke najpoznatije po svojim provokativnim pjesmama, u kojima progovaraju, između ostaloga i o politici, feminizmu i seksualnom zlostavljanju. Reykjavíkurdætur strastvene su borkinje ne samo za prava žena, nego i za suvremenu kulturu i glazbu. S tom misijom nastupat će i na INmusicu #13, u sklopu cijenjenog Europavox projekta čiji je INmusic festival ponosni partner. Europavox projekt predvođen Europavox Festivalom sufinanciran je od strane Europske komisije kao važan program za poticanje međueuropske suradnje i doprinos suvremenoj kulturi i glazbi. Reykjavíkurdætur premijerno će nastupati pred hrvatskom publikom upravo u sklopu trinaestog izdanja INmusica i sigurni smo da Hrvatska tako nešto još nije vidjela.

Najčitanije iz rubrike