TvObzor
POZNATI DOBITNICI PORINA ZA ŽIVOTNO DJELO

Pavica Gvozdić, Oliver Dragojević i Jakša Fiamengo
Objavljeno 23. veljače, 2018.

Dobitnicima nagrade Porin za životno djelo statua će biti uručena na svečanoj dodjeli 23. ožujka u Splitu. Nagrada se dodjeljuje onim umjetnicima koji su svojim znanjem i radom zadužili hrvatsku glazbu. Ovogodišnji su dobitnici Porina pijanistica Pavica Gvozdić, legenda glazbene scene Oliver Dragojević te autor i književnik Jakša Fiamengo.

Pavica Gvozdić cijenjena je hrvatska pijanistica i pedagoginja. Diplomirala je i magistrirala na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji. Među mnogim priznanjima koje je primila u domovini, treba istaknuti nagrade “Vladimir Nazor”, “Josip Slavenski”, “Milka Trnina”, “Orlando” i “Marul”. Koncertna pijanistica i profesorica na zagrebačkoj Muzičkoj akademiji ujedno je i gostujuća profesorica majstorskih tečajeva na više sveučilišta i konzervatorija u Kanadi, Portugalu, Japanu i Kubi. Nastupala je u najvećim europskim glazbenim središtima svirajući recitale te nastupajući s najuglednijim orkestrima i dirigentima.

Oliver Dragojević jedan je od najistaknutijih glazbenika na domaćoj glazbenoj sceni. U karijeri dugoj 50 godina iza sebe ima više od 40 snimljenih albuma, live albuma i kompilacija, a višegodišnju plodonosnu suradnju imao je sa Zdenkom Runjićem. Jedan je od Porinom najnagrađivanijih izvođača i jedan od rijetkih hrvatskih glazbenika koji se mogu pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju. Spektakularnim koncertom u rasprodanoj zagrebačkoj Areni prošle je godine proslavio 70. rođendan te obilježio pola stoljeća uspješne glazbene karijere.

Akademik Jakša Fiamengo cijenjeni je hrvatski pjesnik i autor tekstova mnogih klapskih, pop i zborskih pjesama dalmatinskog melosa, među kojima su “Piva klapa ispo' volta”, “Nadalina”, “U prolazu”, “Infiša san u te” i mnogih drugih. Također je i autor 16 knjiga poezije te dobitnik državnih priznanja za književnost. Od 2014. godine redoviti je član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Njegove pjesme pjevaju najveća imena hrvatske glazbene scene, a ova je legenda dalmatinske pjesme dobitnik glazbene nagrade Porin 2002. i 2007. godine. (N.K.)

 
Najčitanije iz rubrike