Regija
MINISTRICA ŽALAC U VUKOVARU

Županiji 1,2 milijarde kn
Objavljeno 22. veljače, 2018.

VUKOVAR

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac predstavila je na sjednici Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije, ono što je prošle godine realizirano u okviru projekta Slavonija, Baranja i Srijem, kao i kakvi su planovi za tekuću godinu.

- Što se tiče pet slavonskih županija imamo četiri milijarde i 400 milijuna kuna ugovorenih projekata, a to je 24 posto od ciljanog iznosa. Želimo napraviti da kroz razvojni sporazum, koji je podzakonski akt Zakona o regionalnom razvoju, okupimo sve projekte s područja slavonskih županija, okrupnimo ih i kroz izmjenu Operativnog programa konkurentnost i kohezija te drugih programa, napravimo ograničene pozive koji će financirati te projekte. O tome sam razgovarala s Europskom komisijom i Svjetskom bankom - navela je Žalac.

Istaknula je kako je najvažnija međusobna kooordinacija gradonačelnika, načelnika i župana o prioritetima, posebice projektima u poljoprivredi i gospodarstvu koji mogu pridonijeti rastu i razvoju, odnosno promijeniti strukturu sektora.

- Tema sjednice bili su i natječaji koje naše ministarstvo provodi kako bi svi projekti bili pripremljeni i prijavljeni na vrijeme. Vukovarsko-srijemska županija u prošloj je godini dobila 1,2 milijarde kuna nepovratnih sredstava, od čega je gotovo 1,1 milijarda iz EU fondova. To dovoljno govori koliko je ova županija pristupila ozbiljnoj pripremi i provedbi svega što treba učiniti. Naravno da uvijek može više i bolje, i veliki je posao pred nama - rekla je ministrica, te najavila kako će sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem biti u subotu održana u Virovitici.

Župan Božo Galić izrazio je zadovoljstvo učinjenim u protekloj godini.

- Želimo da gradonačelnici, načelnici i naše razvojne agencije shvate kako se moramo maksimalno angažrati da bi naš razvojni program bio realiziran uz pomoć EU fondova koji nam je na raspolaganju. Zadaća svih nas nije pričati, nego raditi i provoditi projekte u djelo - zaključio je Galić.D.Korpoš

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike