Osijek
PANIKA NA JUGU 2 ZBOG “SUMNJIVOG MUŠKARCA”

Policija: Isključili smo svaku mogućnost da je došlo do ugrožavanja djece
Objavljeno 6. veljače, 2018.

Vriska i plač četiriju djevojčica u petak su poslijepodne istjerali na ulicu stanare Paške i Rapske ulice na Jugu 2. Unatoč tome što je još bio dan, prema kazivanju očevidaca, djevojčice su panično utrčale u jednu od kuća iz koje je, kako doznajemo, pozvana policija, i to nakon što su djevojčice posvjedočile da ih je nepoznat muškarac mamio u automobil.

- Kći mi je ispričala da su njih četiri sjedile na klupi u Paškoj ulici kad je iz automobila izišao muškarac, otvorio je prtljažnik i potom rekao da će dati bombone onoj koja mu pomogne nešto napraviti. Kad im je došao blizu, obratio se mojoj kćeri i rekao da ona djeluje pametno jer ima naočale te je nju pozvao da mu pomogne. Uplašila se, kao i preostale tri djevojčice, pa su u strahu otrčale u obližnju Rapsku ulicu kod tete jedne od njih. Potom je pozvana policija – ispričao nam je otac 12-godišnjakinje.

Što se dogodilo

Prema njegovim riječima, djevojčice su policajcima koji su došli na mjesto događaja detaljno opisale muškarca, “starog oko 40 godina, ćelavog i s prodornim plavim očima, koji je vozio sivu limuzinu.”

Otac 12-godišnjakinje dodao je da će, dok se počinitelj ne pronađe, svoju kćer, ako treba, pratiti svaki dan u školu i dolaziti po nju. Slično su reagirali i roditelji ostalih triju djevojčica, pa i majka njihove prijateljice iz razreda koja je tu večer, kad je saznala što se dogodilo, otišla pred kćer na trening koji se održava u školi.

- Čim mi je prijatelj koji živi u Rapskoj ulici ispričao što se dogodilo, nisam razmišljala ni trenutka hoću li otići po kćerku ili ne. Iako je škola blizu, nisam željela situaciju prepustiti slučaju i doista sam se uplašila – ispričala je uplašena majka s Juga 2.

Vijest o nepoznatom muškarcu u sivom automobilu uskoro se proširila kvartom i društvenim mrežama, pa su se mnogi roditelji odlučili za dodatni oprez, bar dok policija ne objavi da nema razloga za to.

Što je utvrdila policija

- Uopće mi nije jasno što je taj čovjek htio od njih. Što god da je želio, način na koji im je pristupio baš je onakav na kakav stalno upozoravamo svoju djecu. Govorimo im da ništa ne uzimaju od stranaca i da se ne približavaju tuđim automobilima jer to može biti opasno. Sve i da je riječ o bezazlenoj situaciji, ne znam kojem je odraslom muškarcu uopće palo na pamet tražiti pomoć od djevojčica – zaključuje majka jedne od četiriju djevojčica.

Policija, međutim, smiruje situaciju i naglašava kako nema mjesta panici. Dapače, decidirano kažu kako je isključena svaka mogućnost da je u navedenom događaju došlo do ugrožavanja djece.

“Obavještavamo vas da su se policijski službenici 2. veljače 2018. odazvali na dojavu koja se odnosila na događaj u poslijepodnevnim satima na području Osijeka u Paškoj ulici. U pogledu navedenoga poduzete su nadležne provjere te su razjašnjene sve okolnosti događaja na koji se referirate. Sukladno svemu utvrđenom, obavještavamo vas da ponašanje sudionika događaja ničim ne uključuje bilo koju vrstu protupravnog ponašanja, bilo prekršaja ili kaznenog djela, odnosno isključena je svaka mogućnost da je u navedenom događaju došlo do ugrožavanja djece”, navodi se u dopisu iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Marija MIHELIĆ
VEĆ JE BILO SLIČNIH PRIJAVA

Nije ovo prvi put da su djeca svjedočila o nekom čovjeku koji ih mami da uđu u vozilo. U travnju 2017. majka 12-godišnjaka na društvenim mrežama napisala je da je njezina sina zaustavio bijeli kombi bez registracije u Šibenskoj ulici na Jugu 2. Prema njezinim tvrdnjama, ponudio mu je čokolade i sladoled da bi ušao u automobil. Policija je tada izjavila da slučaj nije utvrđen, ali i dala savjet građanima da, primijete li bilo kakve sumnjive osobe ili vozila, odmah to dojave policiji te da će izići na mjesto događaja i utvrditi činjenice.

U srpnju 2010. godine na Vij. Ivana Česmičkog roditelji su posvjedočili da je muškarac mamio djecu u vozilo i tražio da se s njim odvezu na groblje. Tada je, prema svjedočenju četvero djece u dobi od osam do 12 godina i njihovih roditelja, muškarac tražio da ih odveze na Novogradsko groblje. Njih je četvero ušlo u automobil i nakon što ih je ondje odvezao, pustio ih je da iziđu. Iako u policiji tada nisu imali evidentiran slučaj, iz PU osječko-baranjske tada su izjavili da su roditelji vjerojatno nakon događaja pojačano senzibilni pa su policijske ophodnje ondje bile češće.

dojava

POLICIJA JE ODMAH PODUZELA NADLEŽNE PROVJERE

Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

Najčitanije iz rubrike