Regija
NAKON 42 GODINE VIŠE NEĆE BITI SPOMENIK PRIRODE

Dvjestogodišnjem hrastu lužnjaku ukida se zaštita
Objavljeno 24. siječnja, 2018.

ŽUPANJA - Nakon 42 godine poznatom spomeniku prirode stari hrast lužnjak (Quercus robur) pokraj OŠ Ivana Kozarca u Županji - ukida se zaštita. Riječ je o 200 godina starom hrastu specifičnih dimenzija i estetskih vrijednosti, s opsegom debla od reprezentativnih 317 centimetara, koji je imao veliku okruglastu krošnju. Stari hrast lužnjak proglašen je zaštićenim 1976. godine, sukladno tada važećem Zakonu u kategoriji spomenika prirode i kao rijetki primjerak drveća upisan je u Upisnik zaštićenih područja. Dočekao je i ispratio generacije učenika, a posljednjih je godina počeo 'bolovati' i sušiti se. Stručnjaci su poduzeli sve mjere kako bi mu se pomoglo i pokušalo sačuvati za buduće naraštaje, ali spasa mu nije bilo. Tako oštećeno stablo predstavljalo je opasnost za učenike i imovinu u njegovoj neposrednoj blizini. Kako bi se spriječile bilo kakve negativne posljedice od pada stabla ili pojedinih grana, Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša VSŽ kao nadležno tijelo, a na zahtjev OŠ Ivana Kozarca, naložio je očevid i donio rješenje kojim se dopušta djelomično uklanjanje stabla. Srezano je na visinu od tri metra. U školi su osmislili originalan način kako preostali dio hrasta zaštititi od daljnjeg propadanja, a istovremeno prostoru oko škole dati poseban štih. Pokriven je golemim šokačkim šeširom i ovaj hrast Šokac sada svoje umirovljeničke dane krati uz učeničku graju uz koju je nekada i stasao.

Vukovarsko-srijemska županija, Služba za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode, objavili su da će biti izvršen javni uvid u prijedlog Odluke o prestanku zaštite Spomenika prirode Stari hrast lužnjak u Županji, u ponedjeljak, 29. siječnja, a opservacija će trajati do 27. veljače. Javni uvid u dokumentaciju može se izvršiti u Vukovarsko-srijemskoj županiji u Vukovaru, u prostorijama Službe za prostorno planiranje, gradnju i zaštitu okoliša, Odsjek za zaštitu okoliša i prirode, svakog radnog dana od 9 do 14 sati, a bit će dostupna i na internetskim stranicama Županije. Mišljenja, prijedlozi i primjedbe javnosti mogu se dostaviti u pisanom obliku na adresu Županijska 9, Vukovar, ili e-poštom na adresu zlatko.gelemanovic@vusz.hr, a sve informacije zainteresirani mogu dobiti na kontakt-broj 032/454-903. M. Lešić Omerović

Truli zbog saproksilnih kukaca

Hrvatska agencija za okoliš i prirodu dala je pozitivno mišljenje na prijedlog Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima VSŽ-a za pokretanjem postupka donošenja akta o prestanku zaštite. U Agenciji ističu da je vidljivo da je zaštićeno stablo hrasta lužnjaka bilo oštećeno djelovanjem saproksilnih kukaca. To je, pojašnjavaju, bitno narušilo njegovu vitalnost i dovelo do truljenja dijelova stabla i njegovog središnjeg dijela. “S obzirom na činjenicu da je stablo djelomice uklonjeno, smatramo da je zaštićeno stablo hrasta izgubilo obilježja zbog kojih je zaštićeno i mislimo da je sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode potrebno ukinuti zaštitu Spomenika prirode Stari hrast lužnjak i brisati ga iz Upisnika zaštićenih područja”, stoji u obrazloženju koje potpisuje ravnateljica Hrvatske agencije za okoliš i prirodu Ivana Gudelj.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

POST FESTUM PARLAMENTARNIH IZBORA

Orahovački HDZ prvi je put pobijedio nakon 2007.

Najčitanije iz rubrike