Regija
24. ĐAKOVAČKI BUŠARI

U povorci četrdesetak skupina
Objavljeno 22. siječnja, 2018.

ĐAKOVO

Đakovački bušari, najveća pokladna manifestacija na istoku Hrvatske, 27. i 28. siječnja 24. put oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice Đakova. I ove godine organizatori su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova.

- Sama manifestacija sastoji se od Pokladnog gastrofesta “Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu” i ocjenjivanja i degustacije kobasica od 9 do 13 sati te središnjeg događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke 27. siječnja u 15 sati i Pokladnog jahanja u Selcima Đakovačkim 28. siječnja u 11 sati - najavljuju gradonačelnik Đakova Marin Mandarić i direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek.

Središnji događaj održat će se u subotu, 27. siječnja, a povorka će se kretati od Starog DVD-a – prostorija KUD-a Sklad u Ulici Matije Gupca 30 gdje je okupljanje skupina, zatim kroz gradski Korzo do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se povorka zaustavlja da bi gradonačelnik predao bušarima vlast u gradu. Tamo će biti kratko predstavljanje grupa, zatim povorka kreće do gradske nastavno-sportske dvorane gdje je osiguran zatvoreni topao prostor u kojemu će biti poslužena hrana i piće i gdje će se održati prigodan program. U Pokladnoj povorci 24. Đakovačkih bušara očekuje se četrdesetak skupina. Obuhvaćena je cijela Hrvatska, od područja Kastavštine, Opatije, Omiša, Brista, Kutine, Vrbovca, Vukojevaca, Baranjskog Petrovog Sela, Draža i, naravno, Đakova i Đakovštine. Na ovogodišnje Đakovačke bušare dolaze sudionici iz Mađarske i Slovenije. Sastavni dio Pokladne povorke su i konjanici s pokladnim jahanjem.

- Pozivamo vas da svojim sudjelovanjem uveličate ovu najveću karnevalsku manifestaciju istočne Hrvatske. Dobro došli u Đakovo, srce Slavonije! - poručuju organizatori.M.M.

Najčitanije iz rubrike