TvObzor
EXIT FESTIVAL 2018.

Počinje nova era dance arene
Objavljeno 19. siječnja, 2018.

Prošlog ljeta sve oči globalne elektronske glazbene scene bile su usmjerene novom, spektakularnom izgledu mts Dance Arene. Nadaleko poznata pozornica EXIT festivala tako je proslavila prvih 15 godina postojanja, gusto prožetih povijesnim trenucima koji su uz njezinu prepoznatljivu publiku stvarale i redom sve najveće svjetske zvijezde. Istovremeno, ako se po jutru na Areni poznaje dan, onda ultimativna techno postava u četvrtak na Areni najavljuje dosad najzvjezdaniju listu izvođača, ispisanu na novoj, još dužoj stranici s kojom počinje idućih 15 godina. Čast da se u četvrtak, 12. srpnja, prvi na nju upišu svojim furioznim setovima imat će trenutno najveći svjetski techno heroji. U ovoj postavi, kakva se viđa jednom u životu, nastupit će zajedno pionir i lider globalnog techno pokreta Richie Hawtin, planetarno najmoćniji techno par Adam Beyer i Ida Engberg, apsolutni simbol berlinske techno scene Ben Klock, techno zvijezda u najvećem usponu današnjice Amelie Lens te službeno najzapaženiji techno talent Anastasia Kristensen. Ovogodišnja regionalna podrška na Areni bit će svjetski proslavljeni Splićanin DJ Jock, dok će dosad najveću mašineriju na tvrđavi prvi pokrenuti mladi novosadski tandem Dušan Nikolić i Runy.

Nakon dvije godine tijekom kojih je diljem svijeta predstavio svoj novi koncept "Close", izveden i na Exitu 2016. godine, Richie Hawtin, jednako poznat i kao Plastikman, ovaj put na Arenu se vraća u jutarnjem terminu, i to da osobno zatvori ovaj, pravi desetljetni techno line-up. U nedavnom intervjuu Richie je najavio da će napraviti pauzu od "live" nastupa, kako bi do lipnja spremio nastavak s "Close 2.0" konceptom za koji se nagađa da će biti izveden i na EXIT festivalu. Na jednu od svojih omiljenih pozornica vraća se i najveći techno par svih vremena Adam Beyer i Ida Engberg, kojima će ovo biti prvi nastup zajedno na ovim prostorima i jedan od izuzetno rijetkih nastupa koje čuvaju samo za izuzetne događaje kakvi su Coachella, Awakenings ili oboma veoma blizak EXIT.

Nakon što je izveo svoj spektakularni "Photon" show na nekoliko odabranih lokacija, techno titan Ben Klock stiže na Arenu u trenutku kad je na vrhuncu. Od njegova prethodnog gostovanja na Areni dobio je i nagradu za "Essential Mix of the Year" te nastupao kao headliner vrtoglavog broja festivala čiji broj nastavlja rasti i u 2018. godini.

Ipak, ako netko može napisati gotovo filmsku priču o usponu, to je nesumnjivo jedinstvena Amelie Lens. Belgijsku techno heroinu i Richie Hawtin i Adam Beyer proglasili su kao budućnost techna, a koliko je tražena na svjetskoj sceni najbolje govori podatak da je samo u listopadu upisala 27 letova, čak tri seta na ADE2017, isto toliko u novogodišnjoj noći i potpuno rasprodani nastupi diljem Europe, ali i u Australiji i Novom Zelandu, dok je godinu završila s čak četiri hita u Top 20 techno izdanja na Beatportu.

Kroz veoma sličnu situaciju trenutno prolazi i rusko-danska zvijezda u meteorskom usponu Anastasia Kristensen, koju je Mixmag već službeno proglasio za najveći DJ talent, dok njezin put k vrhu s jednakim oduševljenjem prate i ostali mediji te sve brojnija publika. (N.K.)

Foto: EXIT
Možda ste propustili...

VINKOVCI: TRADICIONALNI ZIMSKI ŠOKAČKI DIVANI

Izbor najljepše Slavonke 2019.

ZORAN PREDIN PREDSTAVLJA PRVI SINGL SA SVOG 40. ALBUMA “ZORAN PJEVA ARSENA”

Srodna poetska duša izabrala je 12 pjesama iz Arsenova šarolikog opusa

ZVIJEZDE SU SE POSLOŽILE ZA LEGO® FILM 2

Izvanredna ekipa udahnula je život megapopularnim superjunacima