Regija
MUP: POTREBNI NOVI SPORAZUMI

Zatvoren prijelaz koji nikad nije postojao!?
Objavljeno 13. siječnja, 2018.

Vezani članci

ŽELE GRANICNE PRIJELAZE SA SRBIJOM I BIH

Otvaranje koridora jedina je slamka spasa za Cvelferiju

U MUP-u su na upit Glasa Slavonije o tome je li u planu otvaranje pograničnih prijelaza prema Srbiji i BiH na istoku županjske Posavine odgovorili da je 1. srpnja 2013., nakon ulaska RH u EU, prestao vrijediti Sporazum između Vlade RH i Savezne vlade Savezne Republike Jugoslavije o pograničnom prometu, jer nije bio usklađen sa zakonodavstvom EU. “S prestankom njegova važenja privremeno su zatvorena tri granična prijelaza za pogranični promet, i to: Vukovar - Vajska, Bapska - Berkasovo i Strošinci - Jamena. Predstavnici RH i Republike Srbije održali su nekoliko sastanaka kako bi se donio novi sporazum, koji bi bio usklađen sa zakonodavstvom EU. Sklapanjem novog sporazuma opet će biti omogućen pogranični promet između RH i Republike Srbije”, objašnjavaju u MUP-u.

Zanimljivo je napomenuti da pogranični prijelaz Strošinci - Jamena, za koji u MUP-u kažu da je privremeno zatvoren u srpnju 2013., nikada nije ni otvoren. Njegova je izgradnja pompozno najavljena prije 15-ak godina i dalje od toga nije se otišlo. Prijelaz u Strošincima prema Jameni nikada nije zaživio i ondje su umjesto kontrolnih kućica i dalje betonske piramide, još iz vremena Domovinskog rata.

Vezano uz sporazum između RH i BiH o pograničnom prometu, u MUP-u kažu da je potpisan 19. lipnja 2013. godine te je osnovano Mješovito povjerenstvo, koje je nadležno za proširenje Dodatka C Sporazuma novim prijelaznim mjestima. Napominju da Povjerenstvo do sada nije zaprimilo ni jedan zahtjev jedinice područne (regionalne) samouprave s krajnjeg istoka Hrvatske za proširenje Dodatka C Sporazuma.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike