Dome slatki dome
ZIMZELEN

Cijele zime zeleno
Objavljeno 11. siječnja, 2018.

Zimzeleni grmovi jedan su od najboljih načina da cijelu godinu imate zelen i rascvjetan vrt. Ove zimzelene grmove uvijek sadite u grupama, na taj će način oni doći do punog izražaja. Dok neki cvjetaju tijekom ljeta, drugi zimi imaju plodove. Ovisno o visini, posadite ih na odgovarajuće mjesto u svome vrtu.

l Vrijesak je dobro poznata niska, zimzelena, grmasta biljka koja cvjeta prelijepim ružičastim cvjetovima. Listovi su mali, a cvjetovi se nalaze na dugačkoj stabljici. Sadi se u kiselo zemljište, dobro drenirano. Možete običnu zemlju pomiješati s malo pijeska. Najbolje će rasti na sunčanim mjestima, ali ako je sadite u području s toplom klimom, posadite je na blago sjenovito mjesto. Vrijesak ima malo zeleno lišće i odličan je prekrivač za tlo.

l Božikovina je zimzeleni grm sa sjajnim zelenim šiljatim vrhovima. Sadi se zbog lišća kao i zbog plodova koji nas podsjećaju na zimske praznike. Sami plodovi nisu isključivo crveni već mogu biti i crni, bijeli, žuti, narančasti… Međutim, da biste dobili plodove, morate imati mušku i žensku biljku. Kako bi vam božikovina ili zelenika uspijevala, posadite je u dobro drenirano tlo bogato humusom. Voli dobro osunčane pozicije, ali može rasti i u umjerenom hladu. Ako je potrebno, božikovinu orezujte tijekom zime ili u rano proljeće. Nakon sadnje božikovina ne zahtijeva posebnu njegu.

l Kalmia je slična rododendronu. Ova zimzelena grmolika biljka najbolje će rasti na kiseloj podlozi u umjerenom hladu. Potrebno joj je održavati stalnu vlažnost, ali zemlja ne smije biti premokra. Naraste dosta visoko, ali je možete oblikovati i orezivati. Listovi su tamni i sjajni. Kalmija cvjeta od proljeća do sredine ljeta ružičastim nijansama sve do čisto bijele boje.

l Juniperus je zimzeleni grm koji ima veliki broj sorti. Od sorte ovisi i boja lišća. Spektar boja lišća je od svijetlozelene do tamnozelene. Postoje varijacije koje rastu horizontalno, kao i one koje rastu vertikalno. Ove posljednje mogu narasti i do 20 m u visinu. Sadi se u dobro drenirano zemljište. Nije posebno zahtjevan. Ispod njega možete saditi cvijeće koje voli hlad. J.Kn.

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

DETALJI ZA VRTOVE I TERASE

Užitak i odmor u toplim danima

Najčitanije iz rubrike