Crna kronika
ODLUKA VRHOVNOG SUDA

Ubojici umirovljenice sudit će se ponovno
Objavljeno 29. prosinca, 2017.
Dejan Gavran (44) zbog ubojstva Osječanke u rujnu je osuđen na 37 godina

Vezani članci

PRESUDA ZA ZLOČIN U BLOK-CENTRU II

Ubojici Osječanke 37 godina zatvora, na slobodi 2053.

PRESUDA U PONEDJELJAK

Tvrdi kako nije kriv i da je ženu (75) ubio susjed

OSIJEK - Dejanu Gavranu (44), koji je silovao i ubio 75-godišnju osječku umirovljenicu 17. svibnja prošle godine u njezinu stanu u Blok-centru II u Osijeku, sudit će se ponovno. Odluka je to drugostupanjskog, Vrhovnog, suda, koji u svom rješenju navodi da je po službenoj dužnosti utvrđena bitna povreda odredaba kaznenog postupka. Stoga je prvostupanjska presuda ukinuta i predmet vraćen na ponovno suđenje i odluku.

Dejan Gavran se i sam žalio na prvostupanjsku presudu, no Vrhovni sud njegovu je žalbu ocijenio bespredmetnom jer je predmet vraćen na početak po službenoj dužnosti.

Podsjetimo, Gavran je zbog silovanja osječke umirovljenice na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno proglašen krivim i osuđen na 13 godina zatvora te na još 25 godina zatvora zbog njezina ubojstva iz koristoljublja. Kazna mu je objedinjena na 37 godina zatvora. Vrhovni sud smatra da je obrazloženje presude Županijskog suda u Osijeku nejasno i proturječno samo sebi te da je ostvarena bitna povreda kaznenog postupka.

- Optuženik je pobijanom presudom proglašen krivim za dva kaznena djela počinjena u realnom stjecaju, a ne idealnom, kako se to obrazlaže u pobijanoj presudi... i to na način da je uporabom sile izvršio spolni odnošaj sa 75-godišnjakinjom. Nakon počinjenja tog kaznenog djela s ciljem da ju usmrti i da se domogne njezina novca i drugih vrijednih stvari, nastavio ju je udarati i gušiti, stezati vrat šakama i prstima, što je prouzročilo nasilno gušenje, zbog čega je i umrla. Potom joj je uzeo dva zlatna prstena, koja je prodao, mobitel i bankovne kartice, kojima je podigao gotovinu na bankomatu. Dakle, uzrok smrti je gušenje, što prvostupanjski sud propušta obrazložiti - navodi se, između ostaloga, u rješenju Vrhovnog suda.

Županijski sud u Osijeku u ponovljenom postupku provest će sve već provedene dokaze, a po potrebi i nove, nakon čega će donijeti novu na zakonu osnovanu odluku, koju će i valjano obrazložiti imajući u vidu sve navedeno u odluci Vrhovnog suda.

Sandra LACIĆ
TVRDIO DA NIJE KRIV, ALI NA ŽRTVI JE PRONAĐEN NJEGOV DNK

Pri izricanju presude u rujnu predsjednik sudskog vijeća, sudac Zvonko Vekić, kazao je da je nakon provedenog dokaznog postupka, analizirajući sve činjenice, nedvojbeno utvrđeno da je Dejan Gavran počinio kaznena djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret. “Iz nalaza vještaka sudskomedicinske struke utvrđeno je da je žrtva bila živa dok ju je silovao, a na njoj je pronađen njegov DNK”, kazao je tada sudac Vekić. Dodao je da iz dokaza svjedoka proizlazi da je na dan ubojstva 44-godišnjak pokazao slip s bankomata s iznosom koji je na računu imala žrtva govoreći da je riješio sve svoje probleme, te da je teška kaznena djela počinio s izravnom namjerom da bi se domogao novca osobe starije životne dobi. Vrhovni sud je smatrao da obrazloženje presude nije onakvo kakvo bi trebalo biti, pa će se postupak provesti ponovno.

vrhovni sud

OBRAZLOŽENJE PRESUDE JE MANJKAVO

Možda ste propustili...

NA OSJEČKOM PODRUČJU U VOZILU PRONAĐENA MRTVA OSOBA

Neprilagođena brzina i nevezivanje pojasom uzroci pogibije 42-godišnjeg vozača

NAKON ISTRAGE ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Optuženi za subvencijsku prijevaru

Najčitanije iz rubrike