Crna kronika
NAKON ISTRAGE ŽUPANIJSKOG DRŽAVNOG ODVJETNIŠTVA

Optuženi za subvencijsku prijevaru
Objavljeno 29. travnja, 2024.
Protiv četiri hrvatska državljanina i trgovačkog društva Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu podignulo je optužnicu zbog subvencijske prijevare. Podignutom optužnicom, koja još nije potvrđena pred nadležnim sudom, okrivljenicima se stavlja na teret da su od 29. listopada 2015. do 10. kolovoza 2018. postupali sa zajedničkim ciljem da petookrivljenom trgovačkom društvu omoguće dobivanje novčane potpore velikih razmjera za projekt koji se financirao javnim sredstvima proračuna Europske unije.

Tereti ih se da su znali kako će stvarni izvođač najvećeg dijela radova u projektu biti društvo u sukobu interesa i kako bi u slučaju prijavljivanja tog društva zatražena potpora bila odbijena zbog rodbinske povezanosti i sukoba interesa. Dogovorili su da će, svatko u svom svojstvu, tijekom ostvarivanja prava na potporu prikriti to društvo i Agenciji kao izvođača radova prikazati drugo nepovezano društvo, koje će sastaviti ponudu za izvođenje radova i dokumentaciju, a iz koje neće biti vidljivo da je u izvođenju radova sudjelovalo društvo u sukobu interesa.

Agencija je 16. svibnja 2016., nakon zaprimanja prijave i obrade dostavljenih podataka, donijela odluku kojom se petookrivljenom društvu odobrava potpora za prijavljeni projekt u iznosu od 1.333.524,76 eura. Četiri okrivljenika su potom, svatko u svom svojstvu, postupala s navedenim ciljem. Tako je drugookrivljenik 15. veljače 2018. uime petookrivljenog društva podnio Agenciji zahtjev za isplatu potpore u kojem je navedeno kako je radove u projektu izvelo nepovezano društvo i uz zahtjev priložio samo dokumentaciju sastavljenu i potpisanu između petookrivljenog društva i nepovezanog društva uz podatke o plaćanju tih radova, prikrivši da je u izvođenju radova sudjelovalo društvo u sukobu interesa.

Agencija je 10. kolovoza 2018. isplatila petookrivljenom društvu potporu, koja ne bi bila ni odobrena ni isplaćena da je Agencija raspolagala podatcima kako je najveći dio radova u projektu izvelo društvo u sukobu interesa. Na opisani način Agencija je oštećena za iznos isplaćene potpore petookrivljenom trgovačkom društvu (1.333.524,76 eura). S.Lacić
Možda ste propustili...

NASTAVAK SUĐENJA BRAĆI MAMIĆ I OSTALIMA U TZV. AFERI "DINAMO 2"

Svjedokinja Juraić: Nisam imala uvid u ugovore agencije "Mamić sport" s igračima

NA PROMETNICAMA POŽEŠTINE ZA VIKEND

Pijani vozači krivi su za slijetanja s ceste

Najčitanije iz rubrike