Crna kronika
PRESUDA ZA ZLOČIN U BLOK-CENTRU II

Ubojici Osječanke 37 godina zatvora, na slobodi 2053.
Objavljeno 19. rujna, 2017.
Nepravomoćnom presudom Dejan Gavran (44) proglašen je krivim za odiozno ubojstvo 75-godišnje umirovljenice

Vezani članci

PRESUDA U PONEDJELJAK

Tvrdi kako nije kriv i da je ženu (75) ubio susjed

OPTUŽNICA PROTIV DEJANA GAVRANA

Prvo silovao, pa potom okrutno ubio Osječanku

ZA UBOJSTVO OSUMNJIČEN SUSJED (43)

Podstanar ubio ženu zbog 8000 kn i zlatnog prstenja

OSIJEK - Zbog silovanja i teškog ubojstva iz koristoljublja 75-godišnje osječke umirovljenice Dejan Gavran (44) osuđen je na 37 godina zatvora. Okrutni zločin zbio se 17. svibnja prošle godine u Blok-centru II u Osijeku.

Za silovanje Osječanke Gavran je na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno osuđen na 13 godina zatvora, a za teško ubojstvo na još 25 godina te mu je kazna objedinjena na 37 godina zatvora. U kaznu mu se uračunava vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. U državni proračun mora uplatiti 8642 kune koje je zaradio prodajom zlatnog prstenja žrtve te novac koji je podigao s njezina bankovna računa.

Gavranov DNK na žrtvi

- Nakon provedenog dokaznog postupka, analizirajući sve činjenice, nedvojbeno je utvrđeno da je okrivljenik počinio kaznena djela koja mu se optužnicom stavljaju na teret. Iz nalaza vještaka sudskomedicinske struke utvrđeno je da je žrtva bila živa dok ju je silovao, a na njoj je pronađen njegov DNK - kazao je predsjednik sudskog vijeća, sudac Zvonko Vekić, obrazlažući presudu. Gavrana su snimile videokamere s bankomata gdje je podizao novac karticom ukradenom od 75-godišnjakinje, a snimljen je i u stanici za otkup, gdje je na dan ubojstva prodao zlatno prstenje koje je Osječanka uvijek nosila.

- Iz dokaza svjedoka proizlazi da je na dan ubojstva pokazao slip s bankomata s iznosom koji je na računu imala oštećenica govoreći da je riješio sve svoje probleme. Teška kaznena djela počinio je s izravnom namjerom da bi se domogao novca osobe starije životne dobi. Pri izricanju nepravomoćne presude olakotne okolnosti sud nije pronašao, a kao otegotne okolnosti sud je uzeo u obzir da se radi o višestruko osuđivanoj osobi za razna kaznena djela - objasnio je sudac Zvonko Vekić.

Gavrana je optužnica teretila da je s prstiju 75-godišnjakinje skinuo dva zlatna prstena, a iz njezina stana uzeo mobitel, karticu banke na ime oštećenice s pripadajućim PIN-om, pa je u više navrata s bankomata podigao ukupno 8000 kuna. Prstenje koje je ukrao prodao je za 642 kune. U Osijeku je prije ovog zločina boravio tek dva mjeseca.

KRIVNJU SVALJIVAO NA SUSJEDA

Na sudu se branio da nije kriv on, nego 75-godišnjakinjin susjed, za kojeg je on navodno dizao novac sa žrtvina računa i prodavao njezin nakit. Sudsko vijeće u tu priču nije povjerovalo, nego je okrivljenikovu obranu ocijenilo neistinitom, sračunanom i izmišljenom, iznesenom jedino s ciljem - izbjegavanja kaznene odgovornosti. Zakonski zastupnik oštećenice tražio je od sudskog vijeća da Gavranu odredi maksimalnu kaznu zatvora jer se radi o kaznenom djelu koje prelazi sve granice užasa.

Dejan Gavran u međuvremenu je pokušavao izići na slobodu žaleći se na odluku osječkog suda zbog pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja i pogrešne primjene materijalnog prava, s tim da Vrhovni sud ukine odluku suda u Osijeku te mu istražni zatvor zamijeni jamstvom ili mjerom opreza, odnosno da se brani sa slobode. Međutim, Vrhovni sud na to nije pristao, jer je Gavran već bio višekratno osuđivan zbog raznih kaznenih djela, od prijevara, prijetnji, razbojstava do krivotvorenja isprava. Navodno ih je do ubojstva Osječanke naredao 17, a njegove žrtve mahom su bile žene.

Sandra LACIĆ
OBITELJ PRATILA IZRICANJE PRESUDE

Tri sestre okrutno ubijene 75-godišnjakinje, kći te uža obitelj pratile su izricanje nepravomoćne presude u sudnici na Županijskom sudu u Osijeku. Iako su zadovoljne presudom, mišljenja su kako Dejan Gavran ne zaslužuje biti na slobodi više nikada.

- Zahvalni smo pravosuđu što je donijelo presudu kakvu i zaslužuje, iako bi bilo najbolje za sve da više nikada ne iziđe iz zatvora - jednoglasna je obitelj ubijene Zorke. Kako dodaje, Gavran ovim zločinom nije uništio samo život drage i voljene žene nego i živote cijele njezine obitelji.

IMAO LISIČINE NA JEDNOJ RUCI

Dejana Gavrana u sudnicu su pravosudni policajci doveli tako da mu je samo desna ruka bila zaključana u lisičinama o pojasu. Na drugoj ruci imao je zaštitnu rukavicu. Kako doznajemo, u istražnom mu je zatvoru pao uteg na dva prsta lijeve ruke. Jedan mu je prst zacijelio, no na drugom je došlo do upale, koja se nije mogla izliječiti pa mu je taj prst djelomično amputiran sredinom kolovoza. Cijelo vrijeme dok je sudac Zvonko Vekić čitao presudu, stajao je pognute glave bez ikakve reakcije.

MEĐU NAJDUŽIM ZATVORSKIM KAZNAMA NA OSJEČKOM SUDU

Nepravomoćna presuda Dejanu Gavranu na 37 godina zatvora jedna je od najviših određenih na Županijskom sudu u Osijeku. Roberto Rubić osuđen je na 40 godina zatvora zbog okrutnog ubojstva osječkog odvjetnika Luje Medvedovića i otmice njegove obitelji, supruge i kćeri, 4. siječnja 2013. Jakob Špernoga iz Starih Mikanovaca osuđen je na 35 godina zatvora zbog ubojstva šogora i šogorice (brata i sestre Ognjenović) te pokušaja ubojstva supruge u Belišću 23. prosinca 2012.

bez reakcija

PRESUDU JE SLUŠAO POGNUTE GLAVE

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike