Regija
PU VUKOVARSKO-SRIJEMSKA

Nastavlja se akcija
“Manje oružja – manje
tragedija” na istoku RH
Objavljeno 11. prosinca, 2017.

VINKOVCI

Ministarstvo unutarnjih poslova RH započelo je 2007. u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj UNDP u Republici Hrvatskoj, preventivnu kampanju prikupljanja ilegalnog oružja pod nazivom “Manje oružja - manje tragedija” i vezana je uz odredbe Zakona o oružju koji predviđa vremenski neograničenu dobrovoljnu predaju zabranjenog i dopuštenog oružja bez ikakvih sankcija i uz potpunu diskreciju. Dovoljno je nazvati broj 192 i reći svoju adresu na koju će policajci u civilu i u civilnom automobilu doći u vrijeme koje odredi građanin, po oružje, streljivo ili druge opasne predmete koje građani drže skriveno u kući, bez ikakvih sankcija i dobit će potvrdu o predanim sredstvima. U policiji mole da građani osobno ne donose oružje, streljivo i eksplozivne naprave u prostorije policije kako ne bi došlo do aktiviranja i mogućeg ozljeđivanja.

Prema podacima PU vukovarsko-srijemske, u 11 mjeseci ove godine građani su dragovoljno predali osam komada automatskog oružja, osam komada poluautomatskog i repetirajućeg oružja, 332 komada rasprskavajućih minsko-eksplozivnih tvari - ručne bombe, mine i drugo, 10.660 komada streljiva te 6,4 kilograma eksploziva. U 2016. rezultati u akciji bili su još bolji i građani su dragovoljno predali 12 komada automatskog oružja, tri komada poluautomatskog i repetirajućeg oružja, 353 komada rasprskavajućih minsko-eksplozivnih sredstava, 13.090 komada streljiva te 28,5 kilograna eksploziva.

U policiji procjenjuju kako je po kućama ili u podrumima skriven još uvijek značajan broj ilegalnog oružja, koje je na neodgovarajući način uskladišteno te postoji velika mogućnost njihovog samoaktiviranja, a posljedice toga mogu biti kobne. Uz to, kažu u policiji, postoje i nesavjesni pojedinci koji oružje ostavljaju na mjestima dostupnim drugim građanima kao i djeci.M.Flego

Možda ste propustili...

DANI FRANKOFONIJE U SŠ MARKA MARULIĆA

Upoznali francuski film, osmislili strip

PREDSTAVLJENA DRUGA PJESNIČKA ZBIRKA

’’Študiranja gospoje Šokice’’ Sandre Kopić

Najčitanije iz rubrike