Dome slatki dome
DIZAJN

Atraktivno stubište je ukras prostora
Objavljeno 26. listopada, 2017.
Bez potrebne stabilnosti i čvrstoće stubište ne može zadovoljiti funkciju

Jednokrake, dvokrake, spiralne, zavojite..., drvene, kamene, staklene... Odabir ovisi o veličini prostora u koji se smještaju, ukusu pojedinaca te stilu i materijalu koji prevladava u prostoru. Mogućnosti za izvedbu atraktivnih interijerskih stubišta su bezbrojne!

Prvi i najvažniji zahvat pri projektiranju stubišta je ispuniti statičke zahtjeve, bilo da se radi o betonu, drvu bilo o metalu kao nosivoj konstrukciji. Bez potrebne stabilnosti i čvrstoće stubište ne može zadovoljiti svoju funkciju.

Protukliznost

Visina i raspoloživi prostor za smještaj stubišta glavni su faktori za određivanje visine stuba. Preporučljiva visina stube je od 15 do 17,8 cm iako se izvode i od 18 do 20 cm. Takve visine preporučljive su za stambene prostore u kojima nema dovoljno mjesta za potrebnu duljinu stubišnog kraka i u kojima žive mlađi ljudi, kojima svladavanje visokih stuba neće biti opterećenje.

Sljedeći bitan zahtjev postizanje je potrebne protukliznosti. To je osobito važno kod obitelji s malom djecom, koja se u svojoj razigranosti i nepažnji mogu ozlijediti. Odabirom pravilnih materijala ili postavljanjem protukliznih traka riješit ćete taj problem.

Zaštitna ograda minimalne visine od 100 cm također je nužan faktor za pravilnu i sigurnu funkciju stubišta. Često se zbog atraktivnih interijerskih rješenja izbjegava postavljanje stubišne ograde, no takva se rješenja mogu izvesti isključivo u privatnim prostorima i na vlastitu odgovornost.

Stubište će se istaknuti u svojoj ljepoti, izraženoj odabranom vrstom nosive konstrukcije i obložnog materijala, nakon što ste ispunili sve navedene uvjete. Sama estetika, bez potrebne funkcionalnosti, sama je sebi svrha i kao takva je bezvrijedna. Ljepota i atraktivnost moraju uvijek biti u službi funkcionalnosti da bi dale vrhunski rezultat i kvalitetu.

Interijerske atrakcije

Bogatstvo stubišta izraženo odabirom i obradom materijala može naglasiti stil uređenja. Transparentna stubišta sa staklenim ogradama učinit će prostor atraktivnijim, a u njemu se doimati elegantno i nenametljivo. Rasvjeta integrirana sa stubištem može rezultirati vrhunskim interijerskim rješenjima u kojima se stubište noću pretvara u rasvjetno tijelo i središnju točku prostora.

Naglaske i interijerske atrakcije nastojte uvijek izvesti prostornim elementima, koji će mu dati identitet i originalnost. Namještaj će u tom slučaju biti samo popratni dio, koji će se uklopiti u postignute estetske zahvate i ispuniti svoj funkcionalni zahtjev.

Atraktivno stubište u interijeru ostavit će bez daha svakog vašeg posjetitelja, a boravak u takvom prostoru učiniti jedinstvenim.

Monika Galović Rolich, dipl. ing. arh.

Preporučljiva visina stube je od 15 do 17,8 cm iako se izvode i od 18 do 20 cm

Možda ste propustili...

MINI RUŽE : LJEPOTICE U MALOM FORMATU

I na najmanjem balkonu

LIFESTYLE H: RANILICA ZA DIJETE

Udobnost, sigurnost i praktičnost u dizajnu

INSPIRACIJA PRIRODOM

Boje i uzorci uz motive cvijeća

Najčitanije iz rubrike