Osijek
ISKUSTVO MAJE KARDUM

Svakodnevnica po diktatu ambrozije
Objavljeno 25. kolovoza, 2017.

Vezani članci

SEZONA CVJETANJA AMBROZIJE

U zraku 250 zrnaca peluda ambrozije, najgore tek dolazi!

Sugrađanka Maja Kardum ispričala nam je kako izgleda njezina svakodnevica kad se povisi koncentracija peluda ambrozije u zraku.

- Maramice su oko mene, kišem, suze mi oči, nos me svrbi, oteknuto mi je lice i osjećam se loše i iziritirano. Pratim peludnu prognozu i kad je visoka koncentracija, ne izlazim u šetnju, nego obavim samo najnužnije obaveze. A čim se vratim s posla i iz izlaska, odmah idem na tuširanje i robu stavljam na pranje. Ne nosim maskaru i šminku većinu ljeta, jer mi suze sve obrišu. Svakodnevno upotrebljavam biljne preparate za pomoć, jer, nažalost, ne smijem lijekove, i time si bar malo ublažavam simptome - kaže Maja.

Dodaje kako je antihistaminici uspavaju i previše joj utječu na produktivnost. Zato uzima ulje konoplje, tinkturu koprive i ulje crnog kima kao pomoć iz prirode. I to radi cijele godine, a ne samo u sezoni, kako bi se na vrijeme obranila i pripremila.

- Svima koji su alergični na ambroziju savjetujem tuširanje nakon šetnje, pogotovo pranje kose i odjeće, jer se čestice nakupljaju na njima i onda ih unosimo u dom. Za crvene i nadražene oči upotrebljavam kapi, a nos ispirem otopinama i sprejevima. Vjerujem da je to nešto što bi i drugima moglo pomoći. Nekima lice natekne, ali tu se nema što posebno napraviti. Svi su alergičari svjesni da se alergenu ne treba izlagati, zato, što je više moguće s obzirom na obaveze, treba izbjegavati boravak na otvorenom kad su koncentracije najviše - zaključuje Kardum. A. Andrejek

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike