Osijek
SEZONA CVJETANJA AMBROZIJE

U zraku 250 zrnaca peluda ambrozije, najgore tek dolazi!
Objavljeno 25. kolovoza, 2017.
Najavljeno suho razdoblje u rujnu navješćuje mučnu sezonu ambrozije

Vezani članci

ISKUSTVO MAJE KARDUM

Svakodnevnica po diktatu ambrozije

Za brojne Osječane alergične na pelud korova počelo je najgore razdoblje u godini. Koncentracija je peluda ambrozije u zraku posljednja dva tjedna u kontinuiranom porastu, a uoči vikenda dosegnula je 250 zrnaca po prostornom metru.

Podatci su to Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, odakle alergičare upozoravaju na to da najgore tek dolazi.

- Sezona je cvjetanja korova. Od prvog tjedna kolovoza koncentracija peluda ambrozije raste iz dana u dan, uz iznimku samo jednoga dana nakon obilne kiše. Trenutačno u gradu Osijeku bilježimo oko 250 zrnaca peluda ambrozije. Nažalost, ovo je tek početak. Uskoro se može očekivati udvostručenje ove vrijednosti, a valja napomenuti kako je 500 zrnaca prema prostornom metru za alergičare iznimno visoka koncentracija. Vrhunac se sezone očekuje krajem kolovoza i početkom rujna kada bi stanje zbog nastavka sušnog razdoblja moglo biti i drastično gore - kaže Mirta Eberhard, mag. bilogije iz Službe za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije.

Podsjeća kako je lani, 31. kolovoza, u Osijeku zabilježena koncentracija pleuda ambrozije od 1000 zrnaca po prostornom metru.

Iz Zavoda za javno zdravstvo ističu kako će tijek sezone cvjetanja ambrozije ovisiti o količini padalina. Naime, ako jesenske kiše urane, alergičnima na korov rujan će biti znatno podnošljiviji. No, s obzirom na poznate dugoročne prognoze, Osječane u rujnu očekuje suho i iznad prosjeka toplo vrijeme, a time i produženje mučne sezone ambrozije.

Ivana SOLAR
UKLANJANJE AMBROZIJE - OBVEZNO!

Na području grada Osijeka postoji obaveza uklanjanja korova ambrozije sa svih javnih i privatnih površina. Onima koji ambroziju ne uklone, komunalni redari prvo izriču opomenu. Ako opomenuti ni tada ne ukloni ambroziju, slijedi mu novčana kazna. Kazne za neuklanjanje ambrozije iznose 5000 kuna za pravnu osobu i 1000 kuna za odgovornu osobu, 1500 kuna za obrtnike te 1000 kuna za fizičke osobe. No, bez obzira na opomene i novčane kazne, Osječani posljednjih dana prijavljuju redakciji Glasa Slavonije brojne površine duž cijeloga grada prekrivene ambrozijom. Alergičari stoga apeliraju na komunalne redare da bar u sezoni cvjetanja ambrozije rigoroznije provode izvide zapuštenih površina na području grada.

Lani je, 31. kolovoza, u Osijeku zabilježena koncentracija pleuda ambrozije od 1000 zrnaca po prostornom metru. Alergični se nadaju da taj rekord neće biti srušen ove godine

Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

Najčitanije iz rubrike