Osijek
PROSLAVA SV. STJEPANA U DALJ PLANINI

Otvoren Dom kulture
vrijedan 2,5 mil. kn
Objavljeno 17. kolovoza, 2017.
Suživot je bitan, živjeli smo i ranije zajedno, a danas dijelimo iste vrijednosti unutar Europe - rekao je Zsolt Semjén

Dom kulture u četvrtak je svečano otvoren u Dalj planini, uz blagoslov aljmaškog župnika Ante Markića. Dom, ukupne vrijednosti 2,5 milijuna kuna, građen je posljednjih godina sredstvima uglavnom Osječko-baranjske županije i Općine Erdut. DZMH je pak u zadnjoj fazi lobirao za to da mađarska vlada pomogne u završetku radova na objektu i okolišu sa 100.000 eura, a u lobiranju za inozemnu pomoć za dovršetak tog objekta, u selu u kojem je 401 stanovnik mađarske nacionalnosti, dao je doprinos predsjednik DZMH-a i saborski zastupnik Robert Jankovics.

Svečanosti otvorenja ovoga prekrasnog doma prethodilo je odavanje počasti na groblju pokraj crkve sv. Stjepana u Dalj planini, a otvorenje objekta bila je prigoda i za održavanje središnje svečanosti Dana svetog Stjepana u Hrvatskoj koju organizira DZMH, uz nastup daljplaninskog KUD-a “Petőfi Sándor”.

Novi je Dom kulture svečano otvorio prvi potpredsjednik vlade Mađarske Zsolt Semjén, a u nazočnosti mještana, načelnika Općine Erdut Jugoslava Vesića, njegovog zamjenika Davida Sušca, generalnog konzula Mađarske Antonia de Blasia, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, predsjednika Skupštine Osječko-baranjske županije Dragana Vulina i predsjednika KUD-a Emerika Huđika koji je uručio priznanja zaslužnima.

- Dva su velika simbola u postojanju ovoga domu - opstanak nacionalne manjine na ovim prostorima te zajednički život dvaju naroda i dviju zemalja. Naime, to je jako važno da nakon stradanja na ovim prostorima damo temelje za daljnji život. Suživot je bitan, živjeli smo i ranije zajedno, a danas dijelimo iste vrijednosti unutar Europe. Odlučili smo pomoći, jer matica država mora pomoći na ovaj način radi jačanja odnosa dvaju naroda i dviju država - kazao je Semjén.

Vesić je istaknuo kako je zadovoljan što je zaokružena lijepa priča i naselja imaju domove kulture za okupljanje KUD-ova i druge potrebe.

- Nakon osam godina zadovoljni smo što se ovaj posao uspio dovesti do kraja i što mađarska zajednica na ovom području ima svoje prostorije za manifestacije - kazao je Vesić.

Ministrica kulture Obuljen Koržinek kazala je kako je u Dalj stigla kao izaslanica premijera Andreja Plenkovića.

- Završena je gradnja uz veliku pomoć Mađarske te sudjelovanje i Županije i Općine i Saveza za nacionalne manjine Vlade RH, kao simbol iznimne suradnje Hrvatske i Mađarske u pitanjima nacionalnih manjina, a posebice u dijelu obrazovanja i kulture. Raduje me što je tu prvi potpredsjednik mađarske vlade, jer to svjedoči da smo zajednički opredijeljeni raditi i na razvoju infrastrukture i svih projekata koji će poticati rad i opstojnost kako mađarske manjine u Hrvatskoj tako i hrvatske manjine u Republici Mađarskoj - naglasila je ministrica.

Darko PEJIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike