Regija
ILAČA

Gospa na Vodici: Izvor uz koji se ukazala Gospa povezan s ozdravljenjima
Objavljeno 12. kolovoza, 2017.

Svetište Gospe na Vodici najistočnije je hrvatsko marijansko svetište, a smjestilo se u selu Ilači u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Nerijetko to svetište zovu i – hrvatskim Lourdesom.

I ove će godine, u Ilaču, o blagdanu Velike Gospe, neizostavno hodočastiti na tisuće vjernika iz cijele regije.

Ilačka župa se, inače, spominje još davne 1612. godine, a priča o svetištu kazuje kako se godine 1865. nekoliko stotina metara dalje od crkve pojavio nasred kolnog puta, na mjestu današnje kapelice, izvor vode gdje se iste večeri zbilo i ukazanje Gospe, sedam godina nakon lurdskog ukazanja. Uz izvor su se već tada vezivala mnoga čudotvorna ozdravljenja, a svetište Gospe na Vodici otad su – a tako je i do današnjih dana – počeli posjećivati brojni hodočasnici. Iste godine kada se dogodilo ukazanje, postavljen je uz izvor kip Majke Božje, a 1867. godine započela je gradnja crkve koja je posvećena na Veliku Gospu 1870. godine.

Štovanje Gospe na Vodici odobrio je biskup Strossmayer. Vjernici svake godine na blagdan Velike Gospe dolaze u Ilaču, ali hodočašća se održavaju i na druge marijanske blagdane, dok mnogi namjernici dolaze na Gospinu vodicu i preko cijele godine. Mnogi hodočasnici do svetišta dolaze pak – pješice, pa i iz prilično udaljenih slavonskih mjesta...

Nakon stradanja ratne 1991. godine, svetište je iznova uređeno, oko crkve je liturgijski prostor za hodočasnička slavlja, ispovjedaonice, križni put, nadstrešnice za hodočasnike koji provode noć u molitvi te kuća za svećenike koji su na usluzi hodočasnicima.

Inače, Ilača je naselje u sastavu općine Tovarnik u blizini hrvatske državne granice s oko tisuću stanovnika. O svetištu je izdana i knjižica sa svjedočanstvima ozdravljenja, a 2010. snimljen je i dokumentarni film “Draga Gospa Ilačka”.

Sanja BUTIGAN
MJESTO MOLITVE I MIRA

“Naše Svetište Gospe na Vodici u Ilači za našu općinu Tovarnik, i pogotovo za mjesto Ilaču, puno znači, posebice stoga što smo mi ovdje, na samoj granici naše domovine, i u svetištu nalazimo utjehu i mir. Volimo reći da nam je svetište u Ilači oaza molitve i mira”, kaže donačelnik općine Tovarnik Jasmin Budinski. Dodat će i kako od ilačkog svetišta nije napravljena turistička destinacija jer se željelo, zajedno sa župom, da svetište Gospe Ilačke uvijek bude upravo kako je i naveo – mjesto molitve i mira. “Mjesto je to gdje se hodočasnici dolaze opustiti i pomoliti, kazati što ih tišti, i iz Ilače otići rasterećeni. Nadam se da će i ove, kao i svake godine, mnogi vjernici na blagdan Velike Gospe pohoditi svetište u Ilači, jer je to uistinu poseban doživljaj”, zaključio je Budinski.

Možda ste propustili...

UČENICI INDUSTRIJSKO-OBRTNIČKE ŠKOLE VIROVITICA

Dravskoj priči donirali presadnice cvijeća

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ŽUPAN DEKANIĆ PRIMIO I DARIVAO MALE NOGOMETAŠE

Uspješni limači NK-a Radnički

Najčitanije iz rubrike