Osijek
ZELENI ČETVRTAK U ZNAKU “KUHANJA” SIROVE HRANE

Sirova salata s pestom od sjemenki konoplje
Objavljeno 29. lipnja, 2017.

Ciklu, mrkvu, rotkvicu, kelerabu i drugo korjenasto povrće uglavnom smo naviknuli jesti kuhano, u juhi ili u nekom drugom jelu. Zaduženi za Zeleni četvrtak na osječkoj glavnoj tržnici posjetitelje su iznenadili tim namirnicama, no bez kuhanja, i to u izvrsnoj salati sa zanimljivim pestom.

- Sirova hrana bogata je vitaminima koji se kuhanjem gube. I ovaj put pripremili smo povrće iz ekouzgoja, što je vrlo važno jer to povrće nije tretirano nikakvim kemijskim sredstvima. Osim što smo takvu salatu ponudili posjetiteljima na tržnici, pripremili smo je ukiseljenu u staklenkama, i to na zanimljiv način kako bismo je približili i djeci koja uglavnom ne jedu korjenasto povrće - rekla je Marica Završki iz OPG-a Završki, čija je salata zainteresirala brojne posjetitelje jučer na tržnici. Ljiljana Olujić iz Eco-Rural Neta pojasnila je kako je uz ovu salatu odličan pesto gdje su sjemenke konoplje odličan izvor proteina, potom bosiljak koji djeluje antibakterijski, a slavonski štih naposljetku dalo je hladno prešano ulje suncokreta. Ne samo da su kušali salatu već su neki posjetitelji odlučili odmah kupiti povrće koje im nedostaje kako bi ovu namirnicu kušali kod kuće. M. Mihelić

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike