Osijek
ZELENI ČETVRTAK U ZNAKU “KUHANJA” SIROVE HRANE

Sirova salata s pestom od sjemenki konoplje
Objavljeno 29. lipnja, 2017.

Ciklu, mrkvu, rotkvicu, kelerabu i drugo korjenasto povrće uglavnom smo naviknuli jesti kuhano, u juhi ili u nekom drugom jelu. Zaduženi za Zeleni četvrtak na osječkoj glavnoj tržnici posjetitelje su iznenadili tim namirnicama, no bez kuhanja, i to u izvrsnoj salati sa zanimljivim pestom.

- Sirova hrana bogata je vitaminima koji se kuhanjem gube. I ovaj put pripremili smo povrće iz ekouzgoja, što je vrlo važno jer to povrće nije tretirano nikakvim kemijskim sredstvima. Osim što smo takvu salatu ponudili posjetiteljima na tržnici, pripremili smo je ukiseljenu u staklenkama, i to na zanimljiv način kako bismo je približili i djeci koja uglavnom ne jedu korjenasto povrće - rekla je Marica Završki iz OPG-a Završki, čija je salata zainteresirala brojne posjetitelje jučer na tržnici. Ljiljana Olujić iz Eco-Rural Neta pojasnila je kako je uz ovu salatu odličan pesto gdje su sjemenke konoplje odličan izvor proteina, potom bosiljak koji djeluje antibakterijski, a slavonski štih naposljetku dalo je hladno prešano ulje suncokreta. Ne samo da su kušali salatu već su neki posjetitelji odlučili odmah kupiti povrće koje im nedostaje kako bi ovu namirnicu kušali kod kuće. M. Mihelić

Možda ste propustili...

ODLUKA ZAKLADE “ZLATKO CRNIĆ”

Čak petero stipendista s Pravnog fakulteta Osijek

SARA MURŠIĆ OSJEČANKA ĆE U LIVERPOOLU USKORO ZAVRŠITI DISERTACIJU

Tehnologija spaja kolege, fakultete, gradove i države u veliku digitalnu zajednicu

TUŽNA VIJEST IZ HRVATSKE ŠKOLE PEČUH

Preminuo Gábor Győrvári

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

URBANOCID NAD SPOMENIKOM PRIRODE

Pa kako vas nije stid parkirati u Perivoju?

2

GOSPOĐA GAJIĆ TRENIRA I INSPIRIRA

Fit baka Barbara: 81 mi je godina tek!

3

DO KRAJA STUDENOGA

Most će uskoro biti snježnobijeli