Osijek
ZELENI ČETVRTAK U ZNAKU “KUHANJA” SIROVE HRANE

Sirova salata s pestom od sjemenki konoplje
Objavljeno 29. lipnja, 2017.

Ciklu, mrkvu, rotkvicu, kelerabu i drugo korjenasto povrće uglavnom smo naviknuli jesti kuhano, u juhi ili u nekom drugom jelu. Zaduženi za Zeleni četvrtak na osječkoj glavnoj tržnici posjetitelje su iznenadili tim namirnicama, no bez kuhanja, i to u izvrsnoj salati sa zanimljivim pestom.

- Sirova hrana bogata je vitaminima koji se kuhanjem gube. I ovaj put pripremili smo povrće iz ekouzgoja, što je vrlo važno jer to povrće nije tretirano nikakvim kemijskim sredstvima. Osim što smo takvu salatu ponudili posjetiteljima na tržnici, pripremili smo je ukiseljenu u staklenkama, i to na zanimljiv način kako bismo je približili i djeci koja uglavnom ne jedu korjenasto povrće - rekla je Marica Završki iz OPG-a Završki, čija je salata zainteresirala brojne posjetitelje jučer na tržnici. Ljiljana Olujić iz Eco-Rural Neta pojasnila je kako je uz ovu salatu odličan pesto gdje su sjemenke konoplje odličan izvor proteina, potom bosiljak koji djeluje antibakterijski, a slavonski štih naposljetku dalo je hladno prešano ulje suncokreta. Ne samo da su kušali salatu već su neki posjetitelji odlučili odmah kupiti povrće koje im nedostaje kako bi ovu namirnicu kušali kod kuće. M. Mihelić

Možda ste propustili...

UZBRDO - UČIM, ZAMIŠLJAM, BIRAM, RASTEM DJELUJEM ODRŽIVO

Osnovci iz deset škola učit će vještine za održiv način života

KNJIGA DVIJU OSJEČKIH POVJESNIČARKI

O demografskoj povijesti kalvina u južnoj Baranji

IMATE LI VI SAVJEST?

Zar vas nije stid?

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

90 GODINA ROTARIJANSTVA U GRADU OSIJEKU

Priča o Rotary klubu priča je o moćnoj povijesti grada

2

DONESENI NOVI PRAVILNICI O VOZILIMA I PUTOVANJIMA

Tko može na put službenim autom s vozačem, a tko sam? Tko i gdje parkira u Kuhačevoj?

3

ZA 2020. DONESEN REKORDAN PRORAČUN

Županija će raspolagati s čak milijardu i pol kuna!