TvObzor
DJ KRUSH: KISEKI (ES.U.ES CORPORATION)

Povratak samuraja
Objavljeno 23. lipnja, 2017.
“Kiseki” zvuči kao osvježenje, idealan odmak od učmale svakodnevice i prije svega loše glazbe kojom smo okruženi

Hip-hop instrumentali do sredine devedesetih godina prošlog stoljeća bili su samo pozadinska glazba u potrazi za MC-jem, sve dok se nije ukazao dvojac s Mo' Waxa. Iako se “Endtroducing…..” (1996.) DJ Shadowa smatra prvim i najutjecajnijim albumom za sempliranu hip-hop glazbu, malo je poznato da je DJ Krush svoj album “Strictly Turntablized” objavio dvije godine ranije. sus81.jp/djkrush

Njegovo ime je Hideaki Ishi, a znamo ga kao DJ Krusha. Tepaju mu da je kum japanskog hip-hopa, čovjek koji je instrumentalni hip-hop doveo skoro do savršenstva, o čemu najbolje svjedoči njegova karijera u kojoj je nemoguće pronaći loš album. Moj osobni favorit je “Zen” (2001.) remek-djelo, koje obvezno trebate poslušati, na kojemu je tu svoju viziju glazbe doveo do savršenstva, a ne treba zaboraviti ni mračni i uznemirujući “The Message at the Depth” (2002.), kao i “Kakusei” (1998.) ili iz današnjeg gledišta revolucionarni “Strictly Turntablized”. Jedanaest godina trajala je njegova pauza od “Jaku” (2004.) do “Butterfly Effect” (2015.), tijekom koje je surađivao s Billom Laswellom na projektu Method of Defiance.

Iako je tijekom karijere surađivao s brojnim reperima, poput The Rootsa, Gurua, Mos Defa, Company Flowa, Antipop Consortiuma, Anticona ili Aesop Rocka, “Kiseki” je najavljen kao prvi “pravi” rap album, na kojemu gostuju izabrano društvo japanskih MC-ja. Od prve “Romuromu no Taki” u kojoj gostuje OMSB , kroz koju se provlači duh A Tribe Called Questove “Can I Kick It?”, da bi u jednom trenutku Krush odao počast Lou Reedovu klasiku “Walk on the Wild Side” pa sve do odjavne “Yui”, ovaj velikan japanskog, ali i svjetskog hip-hopa uspijeva održati zacrtane puteve kojima je odlučio kročiti na ovom albumu. Slušati ga nakon podužeg vremena, ne mogu se oteti dojmu kako je za obojicu vrijeme stalo u istom trenutku, onog trenutka kada hip-hop nije ovisio o volji i kvaliteti jednog čovjeka nego je dobrih izdanja u žanru bilo mnoštvo, a on albume objavljivao svake godine. “Kiseki” je skoro pa bezgrešno izdanje, sjajna ploča, koja u svoj ovoj gomili novih bendova i pjevača zvuči kao osvježenje, kao idealan odmak od učmale i dosadne svakodnevice i prije svega loše glazbe kojom smo okruženi.

Nikola KUČAR
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

HRT OD 1. SVIBNJA PRIKAZUJE DOKUMENTARNU SERIJU “KOLAŽI O LAŽI”

Kako stvoriti vjerodostojnu sliku stvarnosti?

Najčitanije iz rubrike