Regija
DR SHARE PROJEKT

IT aplikacija ublažava posljedice katastrofa
Objavljeno 20. lipnja, 2017.

VINKOVCI - Održana je završna konferencija projekta DR SHARE (Smanjenje katastrofa, standardizirana analiza opasnosti i procjene rizika), čiji je nositelj bila Vukovarsko-srijemska županija. Cilj je projekta bila izrada IT aplikacije koja će evidentirati sve ključne resurse koje će u slučaju elementarnih nepogoda trebati evakuirati s područja Vukovarsko-srijemske županije, ali i bosanske Posavine i Vojvodine.

- Projekt je počeo 1. siječnja 2016. i trajao 18 mjeseci, a ukupna mu je vrijednost bila 281.222 eura, od čega je Europska komisija sufinancirala 74 posto, odnosno 210.227 eura. Napravljena je IT aplikacija koja služi za upravljanje rizicima u svrhu unapređivanja zajedničkog razumijevanja rizika koji prelazi državne granice, boljeg razumijevanja planova upravljanja rizicima, postupaka i procesa kroz dijeljenje najboljih iskustava među susjednim regijama: Vukovarsko-srijemskoj županiji u Hrvatskoj, Sremskog okruga Autonomne pokrajine Vojvodine u Srbiji te na području Posavske županije u BiH. Uz stvaranje baze podataka, projekt je omogućio i razmjenu iskustava i relevantnih podataka za kontrolu upravljanja rizicima, odgovarajuće informiranje i suradnju među partnerima vezano uz prevenciju rizika, kao i obuku osoblja koje upravlja rizicima za korištenje novih IT alata. Napravljen je rječnik pojmova i simbola, tako da ćemo sad imati puno veće mogućnosti za smanjenje katastrofa u odnosu na prethodno razdoblje - rekla je Zrinka Čobanković, voditeljica projekta DR SHARE.

- Prije ove aplikacije sve je bilo dosta sporo, podaci nisu bili na jednom mjestu, komunikacija između Hrvatske, BiH i Srbije nije bila standardizirana, no vjerujem da će sada biti puno bolje - rekao je Jovan Podraščanin, pomoćnik pokrajinskog sekretara iz AP Vojvodine.

Stjepan Huzjak, zamjenik ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje, naglasio je da će se na osnovi ovog projekta učinkovito moći obavljati analize i procjene te dijeliti informacije o rizicima i snagama koje su na raspolaganju. U BiH u projekt je bilo uključeno Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Posavske županije, a sa srbijanske strane vojvođanski fond Europski poslovi. M. Kokaj

Možda ste propustili...

U NAŠIČKOJ SREDNJOJ ŠKOLI

Otvara se smjer za medicinske sestre

U DONJEM MIHOLJCU GRADI SE NOVA SPORTSKA INFRASTRUKTURA

Uskoro atraktivna pumptrack staza

Najčitanije iz rubrike