Regija
16. PRVENSTVO SVIJETA I OKOLNIH SELA U KUHANJU GRAHA

Najukusniji je grah Zvonka Pergera
Objavljeno 18. lipnja, 2017.

BELI MANASTIR

Jedini baranjski grad u subotu je bio u znaku graha. Održano je, naime, 16. Prvenstvo svijeta i okolnih sela u kuhanju graha, popularna grahijada, koju je, prvi put na SRC-u Bazeni, organizirala udruga PSIOS. Kao i niz godina do sada, naglasak je stavljen na tradicionalna i autohtona jela, ne samo baranjska, jer su svoje gastroumijeće predstavili gosti iz Međimurja, Hercegovine i Vojvodine. Članovi udruga iz Goričana odnosno Kotoribe kuhali su pretepeni grah, grah sa zeljem i kalampajsani kalamper, a brojne posjetitelje ponudili su još domaćim međimurskim kolačima, kukuruznim kruhom... Hercegovci iz Gruda, na čelu s Tomom Marićem, vlasnikom OPG-a Marića gaj, kuhali su raštiku s krumpirom i govedinom, pekli hercegovačke uštipke i nudili ovčji sir iz mješine. Pravu malu “riblju rapsodiju” pripremio je Ivan Kovač - Kice, iz vojvođanske Ekološke učionice Baračka, nedaleko od bačkog Bezdana, a članovi su belomanastirskog dijela Demokratske zajednice Mađara Hrvatske oduševili paprikašem od pijetla s čipetkama (trgancima). Stigao je do belomanastirskog SRC-a Bazeni i dašak jagodnjačkih Dana kulina, točnije, njihova sastavnog dijela - natjecanja u pečenju cigany pečenja, za što se osobno pobrinuo općinski načelnik Stevo Mlinarević sa svojom kulinarskom ekipom. Domaćini iz PSIOS-a pripremili su grah u glinenim loncima.

- Za razliku od prijašnjih grahijada, kada je sadržaj bio nekako jednoličan, posljednjih godina, pa tako i ove, ponudu širimo na karakterističan način. Cilj je očuvanje i prezentacija tradicionalnih jela, kakva su se kuhala i jela nekada, ali i sada - ističu organizatori.

Natjecateljskom dijelu odazvalo se 40-ak ekipa, a simboličnim paljenjem vatre početak kuhanja označili su župan osječko-baranjski Ivan Anušić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob i nezaposleni dimnjačar Mirko Đurin. Komisija, koju su činili predstavnici gostiju iz Međimurja i Hercegovine, najviše bodova dodijelila je Zvonku Pergeru, a na postolje su se popeli još ekipa Prijatelji svetog Martina i Zmaj - de. Svi su nagrađeni bačvom piva i glinenim loncem.

- Još prošle godine obećao sam da ćemo sigurno doći, dakako ako nas organizator pozove. Kao što vidite, obećanje sam održao i drago mi je što smo ponovno gosti na belomanastirskoj grahijadi. Ovakve manifestacije treba njegovati. Ne samo zbog druženja i dobre zabave nego i zbog očuvanja svojevrsne gastrobaštine - rekao je Zvonimir Lepoglavec iz Goričana, s kojim su se suglasili i ostali gosti.

Za zabavu se pobrinula osječka skupina Melem.

Ivica GETTO
DND organizirao dječje igre

Dok su se roditelji bavili kuhanjem graha, djecu su im zabavljali članovi belomanastirskog Društva Naša djeca. Organizirali su DND-ovci niz dječjih igara kako bi najmlađim posjetiteljima skratili vrijeme i boravak na grahijadi učinili zabavnijim.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike